Kämpar för att skapa den perfekta rätten

Se Årets kock-kvalet i videoklippet: ”Allt kan avgöras på en tusendels sekund”

Rutin är inte en helt oväsentlig råvara i en Årets kock-final.

Vissa sätter det visserligen direkt som juryns ordförande Tommy Myllymäki 2007. 

Men den typiske vinnaren – som regerande Årets kock Martin Moses – har både en och två finaler på meritlistan. Samma med flera av årets finalister.

– Rutin är viktigare än man tror. I finalen 2018 insåg jag mina begränsningar. Det är svårt att veta hur du hanterar press i skarpt läge om du inte varit där tidigare. Erfarenheterna innebar att jag ifjol idiotsäkrade allt. Jag skrev listor på varenda sak jag skulle göra. Efter några timmar blir du trött i huvudet. Då är det tryggt att kunna stämma av så att du inte exempelvis glömmer att lägga ett tillbehör på tallrikarna, säger Martin Moses.

Finalisten Luqaz Ottosson var i final även 2017 och i semi 2018 och 2019.

– Skam den som ger sig. Men jag envisas inte enbart för att vinna. Jag har fått ut väldigt mycket av att vara med här, utvecklats som kock, säger han. 

– En lärdom är att jag måste våga mer. Ska du ta hem Årets kock måste du ligga på gränsen. Det blir lätt att man börjar i fel ände och fokuserar för mycket på vad man tror att juryn vill se. Nu börjar jag alltid med smakbilden och bygger på med finess och teknik efterhand.

Ludwig Tjörnemo gör också sin andra final.

– Det är förstås bra att ha varit med. Som för golfare, 2018 var mitt provvarv. Jag tänker på vad som kan gå fel och hur jag ska förhindra det. Det räcker ju med att du tappar ut något på golvet så är det kört. 

I Juniorkocklandslaget var han med om en katastrof – som slutade lyckligt.

– När vi körde in en rullvagn med tarteletter i en hiss fastnade hjulen i glipan vid dörren, vagnen tippade och tarteletterna föll ur. Kaos. En i laget fick springa till köket för att fixa nya. Då såg han att vi glömt att starta ugnen. Hade han inte tvingats vända om hade vi varit körda. Så inget ont som inte för något gott med sig.

.

Följ vägen till Årets kock-finalen på tv-kanalen Godare. Godare ser du på Telenor, Com Hem, Canal Digital, Ownit, Viasat och Aftonbladet (utvalda program). Finalen sänds live på TV 4 Play den 17 september.

.

Publisert:

LÄS VIDARE