Masoor dal – indisk linssoppa. Recept av Zeina Mourtada.
Masoor dal – indisk linssoppa. Recept av Zeina Mourtada.

Masoor dal – indisk linssoppa

3,5 (54 röster)

Zeina Mourtada: ”Mina barn älskar linssoppa”

Matsmarta onsdag

Smaka på en mustig och god röd linssoppa! ”Röda linser har jag alltid hemma i mitt skafferi. Mina barn älskar linssoppa, så det äter vi ofta. Jag blev superglad när jag upptäckte denna lättlagade och smakrika linssoppa – för den blev snabbt en ny favorit där hemma”, skriver Zeina Mourtada i sin kokbok ”Zeinas green kitchen”, Bonnierfakta.

Masoor dal – indisk linssoppa

  • Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 grön chili
  • 2 tomater
  • ghee, eller olja, till stekning (se nedan)
  • 2 tsk hela spiskumminfrön
  • 2 tsk garam masala, se nedan
  • 1 tsk malen gurkmeja
  • 1 tsk malen asafoetida, se nedan, kan uteslutas
  • 1 tsk chili, torkad och malen, eller paprikapulver
  • 1 msk färsk ingefära, riven
  • 3 dl röda linser, torkade
  • 8 dl hett vatten
  • 1.5 tsk salt
  • 0.5 dl färsk koriander, finhackad
  • citron, i klyftor (att pressa över)
  • chiliflakes, att strö över

Gör så här

Av: 

Aftonbladet

Ghee

Smör som har kokats på låg värme under lång tid, så att bland annat vattnet har ångat bort. Ghee används mycket i Indien och hela Mellanöstern, och är fullt av nyttigheter. Man kan enkelt göra ghee själv, eller köpa det i de flesta matbutiker.

Garam masala

Indiens vanligaste kryddblandning. Innehåller oftast koriander, spiskummin, bockhornsklöverpulver, nejlika, kanel, peppar och andra härliga kryddor. Finns ofta i den vanliga kryddhyllan i livsmedelsbutikerna.

Asafoetida

En användbar och viktig krydda i indisk matlagning. Utvinns ur roten på stinkflockel. Doften är kraftig så kryddan spädas ut med mild mald bockhornsklöver. Används som smakförstärkare i många kryddblandning och curryrätter.

LÄS VIDARE

Zeinas tips till köttälskare som vill äta mer grönt

ÄMNEN I ARTIKELN

Matsmarta onsdag

Recept

Zeina Mourtada

Klimatsmart mat

Soppa

Vegetarisk mat

Huvudrätter

MER OM GODARE

Tre goda rätter för dagsvandringen

Kaeng phet – röd currygryta med grönsaker

55 min

Libanesisk moussaka – en av Zeinas favoriter

1 h 10 min

”Kom utanför den där bubblan med tio rätter”

Zeinas tips till köttälskare som vill äta grönare

Grah – bönsoppa från Balkan

50 min

Panang loog chin nua – thai-köttbullar i jordnötssås

30 min

Allt du behöver veta om det indiska köket

Recept som hjälper dig att matsmarta

Malin Mendels indiska mat

Kockarnas knep för att laga smartare mat

Smakrik matlådan gjord på köttfärssås

30 min

Smaka på världens maträtter – i ditt eget kök

Mattrenden alla pratar om: Rester!

De drog dit pepparn växer för bättre smak

Så enkelt blir du en vardagsvegetarian

Chicken tikka masala – kryddigt, hett och gott

40 min

”Finner det strängt omöjligt att gå tillbaka till kött”

Hur får man barnen att äta mer vego?

Matbloggaren: Låt köttet bli en krydda

Sanna Bråding: Ett lätt steg att byta ut köttet

Så blir du bra på att laga somalisk mat

Jessica Frej: Så får du vegomaten att smaka svingott

Knepen: Så får du barnen att älska grönsaker