Foto: ULRIKA EKBLOM
Masoor dal – indisk linssoppa. Recept av Zeina Mourtada.

Masoor dal – indisk linssoppa

3,3 (18 röster)

Zeina Mourtada: ”Mina barn älskar linssoppa”

”Röda linser har jag alltid hemma i mitt skafferi. Mina barn älskar linssoppa, så det äter vi ofta. Jag blev superglad när jag upptäckte denna lättlagade och smakrika linssoppa – för den blev snabbt en ny favorit där hemma”, skriver Zeina Mourtada i sin kokbok ”Zeinas green kitchen”, Bonnierfakta.

Masoor dal – indisk linssoppa

arrow downarrow up
  • Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 grön chili
  • 2 tomater
  • ghee, eller olja, till stekning (se nedan)
  • 2 tsk hela spiskumminfrön
  • 2 tsk garam masala, se nedan
  • 1 tsk malen gurkmeja
  • 1 tsk malen asafoetida, se nedan, kan uteslutas
  • 1 tsk chili, torkad och malen, eller paprikapulver
  • 1 msk färsk ingefära, riven
  • 3 dl röda linser, torkade
  • 8 dl hett vatten
  • 1.5 tsk salt
  • 0.5 dl färsk koriander, finhackad
  • citron, i klyftor (att pressa över)
  • chiliflakes, att strö över

Gör så här

avAftonbladet

Ghee

Smör som har kokats på låg värme under lång tid, så att bland annat vattnet har ångat bort. Ghee används mycket i Indien och hela Mellanöstern, och är fullt av nyttigheter. Man kan enkelt göra ghee själv, eller köpa det i de flesta matbutiker.

Garam masala

Indiens vanligaste kryddblandning. Innehåller oftast koriander, spiskummin, bockhornsklöverpulver, nejlika, kanel, peppar och andra härliga kryddor. Finns ofta i den vanliga kryddhyllan i livsmedelsbutikerna.

Asafoetida

En användbar och viktig krydda i indisk matlagning. Utvinns ur roten på stinkflockel. Doften är kraftig så kryddan spädas ut med mild mald bockhornsklöver. Används som smakförstärkare i många kryddblandning och curryrätter.

ARTIKELN HANDLAR OM