7 smarta tips: Så kan du rädda småresterna

Av: 

Jon Hansson

Matsmarta onsdag: Bäst före

Torrt bröd, skrumpna grönsaker och gammal ost. Visst kan vi bli bättre på att ta hand om våra matrester. Här är sju tips som gör dig lite mer matsmart.

  1. Till och med mycket skrumpna grönsaker och rotfrukter går utmärkt att äta – så länge de inte har börjat mögla. Det är bara vatten som dunstat bort och de har blivit mer koncentrerade i smaken.
  2. Torrt bröd är måttligt kul. Men den huslige kan mixa till ströbröd. Eller krossa lite grövre, stek i olivolja med en mosad vitlöksklyfta och använd som ett krispigt strössel på potatismoset eller över löksoppan. Eller fukta brödet generöst med vatten och rosta i ugnen. I skick som nybakat (nästan).
  3. Kokt ris eller pasta är inte heller någon fest. Men stek det tillsammans med de där överblivna grönsaksbitarna från lådan i frysen med lite hackad ingefära, soja och sesamolja.
  4. Fem kalla kokta potatisar stirrar mot dig i kylskåpslampans bleka sken. Tärna och stek dem i olivolja med smörgåsskinkan som gick ut i dag, lite tärnad paprika, hackad lök och så knäck i några ägg. ¡Voilá! En spansk bondomelett.
  5. Vem lämnar ett tredjedels paket vita bönor öppet i kylen? Nå, vi mosar dem med olivolja, lite riven vitlök och salt. Perfekt att bre på macka.
  6. Detta nästan fulla mjölkpaket kommer inte att överleva natten. Frys in och använd som degvätska.
  7. Torr gammal ost smakar fränt och är svår att hyvla eller skära. Riv skalkarna, samla rivet i en burk och frys in vartefter. Använd till gratänger eller att strö över pastan och pizzan

ANNONS

Fynda mat med 20-90 procents rabatt – samtidigt som du minskar matsvinnet

Extern länk från Matsmart

Läs mer

Du slänger 45 kg mat om året

  • Matavfallet var 1,3 miljoner ton i Sverige 2016. Det uppstår längs hela kedjan från odlare och uppfödare, via grossister, leverantörer och butiker – men hushållen stod för den största delen 938 000 ton. 
  • Det motsvarar 97 kg per person och år eller 1 kg om dagen i en familj på fyra personer.
  • I snitt slänger varje svensk varje år cirka 19 kg ätbar mat i soporna och häller 26 kg mat och dryck i slasken. Tillsammans 45 kg.
  • För vissa matvaror blir halva produktionen svinn.
  • Ett hushåll beräknas kunna spara minst 3 000–6 000 kr per år genom att minska sitt svinn. 
  • Produktionen av den mat som slängs varje år orsakar utsläpp på omkring 2 miljoner ton koldioxid eller cirka 3 procent av de totala utsläppen av växthusgaser i Sverige.

(Källa: Naturvårdsverket, Livsmedelsverket.)

Publisert:

LÄS VIDARE

Bäst före – så länge håller äggen

ÄMNEN I ARTIKELN

Matsmarta onsdag: Bäst före

Klimatsmart mat

Livsmedelsverket

Naturvårdsverket

Matsvinn

MER OM GODARE

Skippa svinnet – spara 1180 kronor i månaden

Prisas för lag mot matsvinn – nu vill han få med hela EU

Kan man äta nio år gammal saltgurka?

Så gott smakar mat efter bäst-före-datum

Så länge håller äggen: ”Bäst före-datumet är helt fel”

Martin Moses guide till den perfekta pluggen

Sluta släng, skaffa en mirakellåda – och spara tusenlappar

Så blir brödet saftigt, gott och svinnsmart

Låt oss lämna slöseriet av mat till 10-talet

Släng inte överbliven frukost – fixa ”gofika”

Tonvis med bröd slängs – i onödan: ”Helt sjukt”

Tareq Taylor: Så enkelt att laga gott av julens rester

Spara pengar på butiker som minskar matsvinnet

Bulgursallad med citronpickles, kycklingbullar och tomat

Här är maten som kan frysas

Så blir du en klimat-kreativ kock

Skördetid! Så kan du maxa det goda från trädgården

Shakshuka med vegansk äggröra

Hon gör planetnyttig mat av ärtor

Så lagar du Årets rätt: Torskbiffar!

Smarta knepen i Visby – så stoppas svinnet

Mattrenden alla pratar om: Rester!

Så mycket mat häller vi ner i avloppet

Fattiga riddare med bärkompott

25 min