Guide: Så får du ut det bästa av kräftorna

Av: 

Jon Hansson

Kräftor

Dilldoft, spadstänk och lustiga hattar. Äntligen är det kräftpremiär! En tradition många av oss ser fram emot hela året. Matskribenten Jon Hansson visar hur du får ut det mesta och gottaste ur vårt favoritskaldjur.

Sup och slurpa.
Sup och slurpa.
  • 1. Sug och slurpa. Börja med magen uppåt (kräftans alltså). Här suger du ut så mycket du kan av den goda lagen som kräftorna har gosat i. Vrid av alla de små pinniga benen och ta ett sörpel till.
Bryt loss klorna.
  • 2. Och så lite pill. Nu över till klorna. Bryt först loss ”armarna” från kräftans kropp. Därefter bryter du loss klon från varje arm.
Knäck kräftans klo.
  • 3. Knäck klon. Vicka först bort den rörliga mindre delen på klon. Med lite tur följer köttet i den med ut. Så till den större delen. Är skalet mjukt kan du använda tänderna, ta annars hjälp av en nötknäckare eller tång. Pilla ut köttet ur klorna, stoppa i munnen och njut. En kräftkniv eller eller vass och spetsig bordskniv underlättar.
Använd kräftkniv.
  • 4. Glöm inte armarna. De två delarna på armarna innehåller inget skrovmål men är ett trevligt pill. En vass kräftkniv underlättar jobbet.
Kräftsmör.
  • 5. Våga smöret. Efter klorna är det dags för kräftsmöret – något många hoppar över. Gör inte det, det är bland det bästa på hela kräftan. Ta tag om sidorna på magen och dra loss huvudskölden.
Extrasörpel.
  • 6. Bit till och sörpla igen. Ta gärna ett extrasörpel tvärs över ”ryggen” på kräftan när du dragit av huvudskölden.
Undvik gallan på kräftan.
  • 7. Undvik gallan. I huvudet finns dessutom en svart påsliknande sak. Det är gallan som kan vara besk och otrevlig.
Kräftstjärten.
  • 8. Sist men inte minst. Avsluta med det smaskigaste – stjärten. Lossa den från kroppen. Ta bort skalet på stjärten genom att bryta loss flikarna som sitter längs med stjärtens sidor. Lossa försiktigt skalet så att du får ut stjärten hel.
Ta bort kräftsträngen.
  • 9. Bort med strängen. Dra därefter loss den lilla köttremsan som sitter på ovansidan och ät upp den. Där under hittar du tarmen som du också drar bort men slänger.
Gör en macka av kräftstjärtar?
  • 10. Den som spar hen har. Antingen äter du genast upp resten av stjärten eller så jobbar du dig vidare och sparar stjärtarna till en grandios kräftmacka. (Kan dock väcka ont blod i resten av sällskapet.

Tips!

  • Har du fått en hona kan det också finnas klarorangea romkorn i kroppen. Mums!
  • Nöj dig med att sörpla mage och äta stjärtar. Huvud, klor och annat pill kan du ge bort till kräftskivans Bror Duktig.

.

Text: Jon Hansson är journalist med 40 år i yrket, skrivit tolv kokböcker med över 2500 recept, diplomerad sommelier, vin- och matfantast.

.

Publisert:

LÄS VIDARE

Koka egen lag till kräftorna

ÄMNEN I ARTIKELN

Kräftor

Recept

MER OM GODARE

Niklas Ekstedt: Det är en stor wow-upptäckt

Västerbottenpaj i miniformat

Smakspecial: Bästa rårakan och läcker rabarbergalette

Skördetid! Så kan du maxa det goda från trädgården

Smörrebröd med rökt lax

30 min

Pasta med kassler och svamp

Fiskgratäng med potatismos och lättkokta sockerärtor

Här är svenskarnas absoluta favoriträtt

Kyckling med ugnsrostade rotsaker

Gulaschsoppa

Kräftkalas med tarte flambée: En fransk pizza

Vattenmelon med saltlaktrits

Så ser du skillnad på kräftorna

Schackrutor – så blir de snyggt rutiga

1 h

Brysselkex – klassiskt spröda kakor

30 min

Så kokar du kräftor

30 min

Eldost med dadlar och chiliolja

20 min

Fyllda potatisar med rökt fisk och crème fraiche

35 min

Gröna bönor, sesamfrön, chiliflakes & gräddfil

10 min

Pappardelle med kikärtor, citron och pecorino

2 h

Gnudi i vitlöksbuljong

1 h

Krusbärspaj med kardemumma och mandelmassa

1 h

Stekt piggvar med brynt smör och örtolja

40 min

Saltgurka – så lägger du in den själv

30 min