Här är recept som hjälper dig att matsmarta

avAftonbladet

Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill vi, Aftonbladet, inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?

Vi har bett klimatforskare, kockar och matprofiler tipsa om sina favoriter när de lagar klimatvänligt. Här är några av deras bästa recept.

Klimatforskarens favoriter

Klimatforskarna Victoria Bignet,  Johan Rockström och matkreatören Malin Landqvist, har med sin kokbok ”Eat good” gjort en djupdykning bland hållbar och hälsosam mat. Här är fem av deras klimatvänliga recept:

Foto: WOLFGANG KLEINSCHMIDT
Zucchinispaghetti med grönkålspesto.
  • Zucchinispaghetti med grönkålspesto – pasta pesto på ett helt nytt sätt. Den knallgröna, nyttiga och härligt krämiga peston kan förstås användas till helt vanlig spaghetti.

Foto: WOLFGANG KLEINSCHMIDT
Viltfärsbullar med rårörda tranbär.
Foto: WOLFGANG KLEINSCHMIDT
Nudlar med renskav och bönor.
Foto: WOLFGANG KLEINSCHMIDT
Ölkokta musslor med kaprismajonnäs och citronpotatis.

Mustiga och värmande rätter

I sin nya kokbok ”Värmande vego” bjuder Karoline Jönsson på en rad klimatsmarta recept.

– Jag ville samla ihop rätter som är varma och mustiga och värmer en kall kropp nu till hösten och vintern, säger Karoline Jönsson. Veganmat är inte alls bara kalla sallader.

Foto: Karoline Jönsson
Sardinsk soppa med fänkål och kikärtor.
Foto: Karoline Jönsson
Koreansk pannkaka.
  • Koreansk pannkaka – de här pannkakorna äts traditionsenligt skurna i bitar med en dippsås, men servera dem gärna som en wrap eller crêpe.

Foto: Karoline Jönsson
Ljuvligt god laksa.
Foto: Karoline Jönsson
En äkta colcannon.
  • Colcannon – riktig comfort food - irländsk kål-och potatismos som gärna kan ätas som en sidorätt, men fungerar lika bra som huvudrätt, gärna med lite stekt svamp till.

Årets kock hyllar potatisen

Snäll mot klimatet och i säsong året om. Årets kock Martin Moses hyllar potatis med en enkel och god rätt.

Foto: CAROLINA BYRMO
Potatistortilla med picklad svamp, grillad gräddfil och kronärtskocka.

Halvego för köttälskare

– Kan vi få två personer att äta halvvego, då har vi ju faktiskt en helvego, det är enkel mat-ematik, säger Matts Hildén som tillsammans med sin fru Eva Hildén gett ut kokboken ”Köttälskarens nästan vegetariska kokbok”, Mondial förlag.
Här delar Matts och Eva med sig av goda recept.

Foto: Eva Hildén
Köttsnål lyxbaconburgare.
  • Köttsnål lyxbaconburgare. En saftig burgare som innehåller hälften av den normala mängden kött, men med läckert köttig smak ändå.

Foto: Eva Hildén
Lyxtacos med friterade musslor.
  • Lyxtacos med friterade musslor. Om du vill lova lite och sedan drämma till med en riktig överleverans, bjud in till tacokväll och kärlekschocka dina gäster med denna krispiga festmåltid

Foto: Eva Hildén
Sesambollar med kycklingfärs.
Foto: Eva Hildén
Grillad flankstek med kryddsmör.
  • Grillad flankstek med kryddsmör. Tricket med att inte äta så mycket kött stavas stenhård konkurrens. Flanksteken blir här hårt pressad av andra läckra tillbehör

Spagetti med köttfärssås utan kött – går det?

Kalops utan grytbitar, carbonara utan bacon, fiskgratäng utan fisk – det går väl inte?
Såklart det gör, hävdar matbloggaren Gustav Johansson i nya kokboken ”Vegansk husmanskost”.
Där bjuder han på klimatsmart växtbaserad mat med inspiration från köttvärlden.

Foto: SIMON BAJADA
Spagetti med köttfärssås – utan kött.
Foto: SIMON BAJADA
Kyckling, ris och curry – utan kyckling
  • Kyckling, ris och curry – utan kyckling. Texturerade vegokött som naturella oumphbitar eller liknande funkar fantastiskt bra istället för kyckling.

Foto: SIMON BAJADA
Raggmunkar med fejkon.

Slår hål på myten om vego och träning

Kan man äta vego och prestera på toppnivå? Ja, det menar författarna till boken ”Vego i världsklass” som slår hål på myten om vegetarisk mat och träning. I boken finns också flera recept som ger både styrka och energi. Här är fem favoriter.

Foto: Stefan Wettainen
Bönburgare med grönärtsguacamole och sötpotatispommes.
Foto: Stefan Wettainen
Palak Paneer.
  • Palak Paneer är en smakrik rätt som både har och ger styrka.
    Servera med läcker matvetesallad.

Foto: Stefan Wettainen
Tofuklämmor.
  • Tofuklämmor – enkelt och gott som stärker mellan träningspassen.

Foto: Stefan Wettainen
Tempeh med tabbouleh och bönkräm.

Låt köttet bli en krydda

Här är tre matsmarta recept från matbloggaren Julia Tuvesson. Om man inte vill äta helt vegetariskt kan man toppa maträtten med till exempel kyckling och låta köttet bli en krydda, tipsar hon.

Foto: JULIA TUVESSON
Tomatsoppa på färska tomater med burrata, citronolja och timjan.
Foto: JULIA TUVESSON
Vegansk bouillabaisse.
Foto: JULIA TUVESSON
Fatteh med kikärtor och yoghurtdipp med sting.

Paul Svensson tipsar: Så räddar du maten

Här är tre recept hämtade ur Paul Svenssons och Christofer Ekmans nya kokbok ”Rädda maten!” (Bonnier fakta). Boken handlar om hur de lät ”råvaror som förlorat sin estetiska glans eller form få en andra chans i maxade smak- och texturkombinationer”.
Här får du till exempel nytta av mjölken och grädden som passerat bäst före-datum eller torra och skenbart tråkiga brödbitar.

Foto: Erica Wessman
Foto: Erica Wessman
Bakad kålrot med vitlöksbröd, hollandaise och salami
Foto: Erica Wessman
Hallongranité med vaniljkräm och maräng.

Zeinas tips till köttälskare som vill äta mer grönt

Prisad, hyllad och matglad. Nu kommer populära matbloggaren Zeina Mourtada med en helt grön bok med recept från hela världen. Här är fyra recept som kan inspirera köttälskare som vill äta grönare.

Foto: ULRIKA EKBLOM
Domoda, gambiansk jordnötsgryta
  • Domoda – gambiansk gryta med fyllig och smakrik jordnötssås.

Foto: ULRIKA EKBLOM
Kaeng phet – röd currygryta med grönsaker.
  • Kaeng phet Thailändsk gryta med massor av grönsaker, tipsar Zeina.

Foto: ULRIKA EKBLOM
Msakaa – libanesisk moussaka.
Foto: ULRIKA EKBLOM
Masoor dal – indisk linssoppa.

Niklas Ekstedts recept

Stjärnkocken Niklas Ekstedt vet vad som krävs för att ställa om till ett mer hållbart sätt att laga mat. Hans råd är enkelt: Sluta släng och laga mat med sunt förnuft.

Foto: David Loftus/Happy food
Helbakad pumpa med svartkål och kålrabbi.
Foto: David Loftus/Happy food
Grillad kyckling med mojo rojo, mandel och stekt sallad
Foto: David Loftus/Happy food
Helgrillad havsabborre med gröna grönsaker.
Foto: David Loftus/Happy food
Socca - kikärtspannkakor.

Ät billigare och bättre – ”portion under tian”

Dietisen Hanna Olvenmark vill få oss att äta billigare, bättre och mer klimatsmart med sitt projekt ”portion under tian”. Här är en av hennes favoriter.

Foto: ULRIKA POUSETTE
Belugabolognese – en portion under tian.
  • ”Portion för tio kronor”. Belugabolognese – enkelt, billigt och jättegott.

Ta grepp på matsvinnet

”Vad är det för vits med att köpa ekologiska matvaror om hälften ändå ska slängas? Det är dags att leva upp vår miljömedvetenhet och ta ett rejält grepp om matsvinnet.”
Så skriver Cecilia Blankens i kokboken ”Nyfiken grönare”. Här är hennes bästa tips och favoritrecept -

Foto: ÅSA DAHLGREN
Vardagsfest med rester.
  • Soppa med pyttrester. Toppa med resterna från gårdagens pyttipanna och gör den extra matig och rejäl

Foto: ÅSA DAHLGREN
Gnoochi med läckra godsaker.
Foto: BJÖRN LINDAHL
Matig sallad från rivjärnet.

Klimatrapporten som middag

  • En matig sallad från rivjärnet. Är det en så stor omställning att äta hållbart – och måste det vara krångligt? Inte enligt kocken Stefan Eriksson.
    – Att äta hållbart är inte svårt, men man får små förändringar över tids säger han. Med den här rätten - en matig sallad från rivjärnet – tolkar han den stora klimatrapporten från Eat Foundation som kom tidigare i vår.

ARTIKELN HANDLAR OM
LÄS OCKSÅ