Här är recept som hjälper dig att matsmarta

avAftonbladet

Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill vi, Aftonbladet, inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?

Vi har bett klimatforskare, kockar och matprofiler tipsa om sina favoriter när de lagar klimatvänligt. Här är några av deras bästa recept.

Hur ska man lyckas få barnen att älska grönsaker och äta mer klimatsmart?

Trebarnsföräldrarna och författarna Luise Vindahl och David Frenkiel har listat tips och recept i sin nya kokbok ”Little green kitchen”, Norstedts.
Här är tre av barnens favoriter.

Foto: David Frenkiel
Dinoburgare.
  • Dinoburgare – fullproppade med spenat och andra nyttigheter.

Foto: David Frenkiel
Grön soppa med gräddmoln
  • Grön soppa med gräddmoln – ska det vara grädde i soppan kan den lika gärna serveras vispad på toppen, både snyggt och gott.

Foto: David Frenkiel
Slingrande börek med pumpafyllning.

Slår hål på myten om vego och träning

Kan man äta vego och prestera på toppnivå? Ja, det menar författarna till boken ”Vego i världsklass” som slår hål på myten om vegetarisk mat och träning. I boken finns också flera recept som ger både styrka och energi. Här är fem favoriter.

Foto: Stefan Wettainen
Bönburgare med grönärtsguacamole och sötpotatispommes.
Foto: Stefan Wettainen
Palak Paneer.
  • Palak Paneer är en smakrik rätt som både har och ger styrka.
    Servera med läcker matvetesallad.

Foto: Stefan Wettainen
Tofuklämmor.
  • Tofuklämmor – enkelt och gott som stärker mellan träningspassen.

Foto: Stefan Wettainen
Tempehn med tabbouleh och bönkräm.
Foto: Stefan Wettainen
Granolabar med hasselnötter, torkad frukt och äpple.
  • Hemgjorda granolabar är förstås godare. Här med hasselnötter, torkad frukt och äpple. Rulla in varje bar i lite bakplåtspapper och förvara i kylen.

Låt köttet bli en krydda

Här är tre matsmarta recept från matbloggaren Julia Tuvesson. Om man inte vill äta helt vegetariskt kan man toppa maträtten med till exempel kyckling och låta köttet bli en krydda, tipsar hon.

Foto: JULIA TUVESSON
Tomatsoppa på färska tomater med burrata, citronolja och timjan.
Foto: JULIA TUVESSON
Vegansk bouillabaisse.
Foto: JULIA TUVESSON
Fatteh med kikärtor och yoghurtdipp med sting.

Paul Svensson tipsar: Så räddar du maten

Här är tre recept hämtade ur Paul Svenssons och Christofer Ekmans nya kokbok ”Rädda maten!” (Bonnier fakta). Boken handlar om hur de lät ”råvaror som förlorat sin estetiska glans eller form få en andra chans i maxade smak- och texturkombinationer”.
Här får du till exempel nytta av mjölken och grädden som passerat bäst före-datum eller torra och skenbart tråkiga brödbitar.

Foto: Erica Wessman
Foto: Erica Wessman
Bakad kålrot med vitlöksbröd, hollandaise och salami
Foto: Erica Wessman
Hallongranité med vaniljkräm och maräng.

Tacos som är bra för hälsan och miljön

Att äta klimatsmart är inte bara ett modeord. Ska både vi och klotet vi bor på må bra måste vi välja rätt mat att stoppa i oss. I nya kokboken ”Näringsjägaren” tipsar Lina Nertby och Mia Clase om hur du väljer smartast i matdjungeln.

Tacos - som är klimatvänligt.

Tacomys – här är en riktigt snabbfixad tacomiddag som är bra både för hälsan och miljön.

Foto: ULRIKA EKBLOM
Wok med brysselkål, svamp och jordärtskocka.

Härlig och smakrik wok med brysselkål, svamp och jordärtskocka.

Foto: ULRIKA EKBLOM
Mazarinkakor som har en oväntad ingrediens.

Mazarinrutor – saftiga och söta kakor med en hemlig ingrediens: vita bönor!

Zeinas tips till köttälskare som vill äta mer grönt

Prisad, hyllad och matglad. Nu kommer populära matbloggaren Zeina Mourtada med en helt grön bok med recept från hela världen. Här är fyra recept som kan inspirera köttälskare som vill äta grönare.

Foto: ULRIKA EKBLOM
Domoda, gambiansk jordnötsgryta
  • Domoda – gambiansk gryta med fyllig och smakrik jordnötssås.

Foto: ULRIKA EKBLOM
Kaeng phet – röd currygryta med grönsaker.
  • Kaeng phet Thailändsk gryta med massor av grönsaker, tipsar Zeina.

Foto: ULRIKA EKBLOM
Msakaa – libanesisk moussaka.
Foto: ULRIKA EKBLOM
Masoor dal – indisk linssoppa.

Niklas Ekstedts recept

Foto: David Loftus/Happy food
Helbakad pumpa med svartkål och kålrabbi.

Stjärnkocken Niklas Ekstedt vet vad som krävs för att ställa om till ett mer hållbart sätt att laga mat. Hans råd är enkelt: Sluta släng och laga mat med sunt förnuft.

Foto: David Loftus/Happy food
Grillad kyckling med mojo rojo, mandel och stekt sallad
Foto: David Loftus/Happy food
Helgrillad havsabborre med gröna grönsaker.
Foto: David Loftus/Happy food
Socca - kikärtspannkakor.

Ät billigare och bättre – ”portion under tian”

Dietisen Hanna Olvenmark vill få oss att äta billigare, bättre och mer klimatsmart med sitt projekt ”portion under tian”. Här är en av hennes favoriter.

Foto: ULRIKA POUSETTE
Belugabolognese – en portion under tian.
  • ”Portion för tio kronor”. Belugabolognese – enkelt, billigt och jättegott.

Ta grepp på matsvinnet

”Vad är det för vits med att köpa ekologiska matvaror om hälften ändå ska slängas? Det är dags att leva upp vår miljömedvetenhet och ta ett rejält grepp om matsvinnet.”
Så skriver Cecilia Blankens i kokboken ”Nyfiken grönare”. Här är hennes bästa tips och favoritrecept -

Foto: ÅSA DAHLGREN
Vardagsfest med rester.
  • Soppa med pyttrester. Toppa med resterna från gårdagens pyttipanna och gör den extra matig och rejäl

  • Mjuk kaka med valmo. Vad gör man med mjuka kakor som börjar bli torra? Här är ett smart recept.

Foto: ÅSA DAHLGREN
Gnoochi med läckra godsaker.
Foto: BJÖRN LINDAHL
Matig sallad från rivjärnet.

Klimatrapporten som middag

  • En matig sallad från rivjärnet. Är det en så stor omställning att äta hållbart – och måste det vara krångligt? Inte enligt kocken Stefan Eriksson.
    – Att äta hållbart är inte svårt, men man får små förändringar över tids säger han. Med den här rätten - en matig sallad från rivjärnet – tolkar han den stora klimatrapporten från Eat Foundation som kom tidigare i vår.

Klimatforskarens favoriter

Klimatforskaren Johan Rockström, matkreatören Malin Landqvist och Victoria Bignet, doktorand inom hälsosam och hållbar kosthållning, har med sin kokbok ”Eat good” gjort en djupdykning bland hållbar och hälsosam mat. Här är fem av deras klimatvänliga recept:

Foto: WOLFGANG KLEINSCHMIDT
Zucchinispaghetti med grönkålspesto.
  • Zucchinispaghetti med grönkålspesto – pasta pesto på ett helt nytt sätt. Den knallgröna, nyttiga och härligt krämiga peston kan förstås användas till helt vanlig spaghetti.

Foto: WOLFGANG KLEINSCHMIDT
Ölkokta musslor med kaprismajonnäs och citronpotatis.
Foto: WOLFGANG KLEINSCHMIDT
Viltfärsbullar med rårörda tranbär.
Foto: WOLFGANG KLEINSCHMIDT
Ramensoppa med udonnudlar.
  • Ramensoppa – udonnudlar är framställda av bovete vilket gör dem både hållbara och glutenfria. Använd de grönsaker du har hemma i den här soppan.

Foto: WOLFGANG KLEINSCHMIDT
Nudlar med renskav och bönor.
ARTIKELN HANDLAR OM