Här är recept som hjälper dig att matsmarta

Recepten som minskar ditt klimatavtryck

avAftonbladet

MAT & DRYCK

Vi har bett klimatforskare, kockar och matprofiler tipsa om sina favoriter när de lagar klimatvänligt. Här är några av deras bästa recept.

Stjärnkocken Niklas Ekstedt vet vad som krävs för att ställa om till ett mer hållbart sätt att laga mat. Hans råd är enkelt: Sluta släng och laga mat med sunt förnuft.

Foto: David Loftus/Happy food
Grillad kyckling med mojo rojo, mandel och stekt sallad
Foto: David Loftus/Happy food
Helbakad pumpa med svartkål och kålrabbi.
Foto: David Loftus/Happy food
Helgrillad havsabborre med gröna grönsaker.
Foto: David Loftus/Happy food
Socca - kikärtspannkakor.

Vegokocken: Ät balanserat

Fyllda auberginer med kryddiga linser.
  • Fyllda auberginer med kryddiga linser – är ett av vegokocken Mattias Kristianssons favoritrecept när han vill matsmarta. Han har varit vegan i 7 år och tycker inte att man ska känna ångest eller stress för klimatsmart mat. ”Försök att hitta en balans. Det går bra att köpa avokado ibland och cashewnötter ibland, se till helheten”.

Det smarta köket

– Det du väljer att ta med dig från butiken ska gå igenom familjens kropp innan det kastas.

Det säger ”Ekokocken” Carola Magnusson som också titulerar sig den matlagande ekonomen. I över 30 år har hon lagat mat, både privat och professionellt, och i lika lång tid har det varit fokus på hållbarhet. Här är fyra av hennes matsmarta recept från kokboken ”Det smarta köket”

Rödbetsbiffar med chèvrekräm
Makaroner med krämig zucchini.
Pastawok på rester.
  • Pastawok på rester. Låt gårdagens rester bli dagens lunch! Pasta är perfekt att spara i kylskåpet när det blir över efter en lunch eller middag och sedan bara woka tillsam­mans med olika sorters grönsaker och kryddor.

Fettuccine med tomatsås.
  • Fettuccine med tomatsås. Pasta, tomat och ost är en oslagbar kombination. Gör gärna en större sats av tomatsåsen när du ändå är igång. Den håller i flera dagar i kylen och går även utmärkt att frysa, eller använda till pizzan.

Ät billigare och bättre – ”portion under tian”

Dietisen Hanna Olvenmark vill få oss att äta billigare, bättre och mer klimatsmart med sitt projekt ”portion under tian”. Här är en av hennes favoriter.

Foto: ULRIKA POUSETTE
Belugabolognese – en portion under tian.
  • ”Portion för tio kronor”. Belugabolognese – enkelt, billigt och jättegott.

Ta grepp på matsvinnet

”Vad är det för vits med att köpa ekologiska matvaror om hälften ändå ska slängas? Det är dags att leva upp vår miljömedvetenhet och ta ett rejält grepp om matsvinnet.”
Så skriver Cecilia Blankens i kokboken ”Nyfiken grönare”. Här är hennes bästa tips och favoritrecept -

Foto: ÅSA DAHLGREN
Vardagsfest med rester.
  • Soppa med pyttrester. Toppa med resterna från gårdagens pyttipanna och gör den extra matig och rejäl

Foto: ÅSA DAHLGREN
Mjuk kaka med valmo.
  • Mjuk kaka med valmo. Vad gör man med mjuka kakor som börjar bli torra? Här är ett smart recept.

Foto: ÅSA DAHLGREN
Gnoochi med läckra godsaker.
Foto: ÅSA DAHLGREN
Totts – testa en svensk variant av amerikanska ”tater tots”
Foto: BJÖRN LINDAHL
Matig sallad från rivjärnet.

Klimatrapporten som middag

  • En matig sallad från rivjärnet. Är det en så stor omställning att äta hållbart – och måste det vara krångligt? Inte enligt kocken Stefan Eriksson.
    – Att äta hållbart är inte svårt, men man får små förändringar över tids säger han. Med den här rätten - en matig sallad från rivjärnet – tolkar han den stora klimatrapporten från Eat Foundation som kom tidigare i vår.

Foto: LINUS HALLGREN
Grillad sparris med fänkåls- & äppelsås.

Så grillar du veganskt

Grilla veganskt, gott och enkelt. I Mattias Kristiansson nya kokbok ”Vegan bbq” (Norstedts) finns flera spännande recept för grillkvällen 

Foto: LINUS HALLGREN
Sötkryddiga majsbiffar.

Tacos som är bra för hälsan och miljön

Att äta klimatsmart är inte bara ett modeord. Ska både vi och klotet vi bor på må bra måste vi välja rätt mat att stoppa i oss. I nya kokboken ”Näringsjägaren” tipsar Lina Nertby och Mia Clase om hur du väljer smartast i matdjungeln.

Foto: ULRIKA EKBLOM
Wok med brysselkål, svamp och jordärtskocka.
Tacos - som är klimatvänligt.
  • Tacomys – här är en riktigt snabbfixad tacomiddag som är bra både för hälsan och miljön.

Foto: ULRIKA EKBLOM
Mazarinkakor som har en oväntad ingrediens.
  • Mazarinrutor – saftiga och söta kakor med en hemlig ingrediens: vita bönor!

Klimatforskarens favoriter

Klimatforskaren Johan Rockström, matkreatören Malin Landqvist och Victoria Bignet, doktorand inom hälsosam och hållbar kosthållning, har med sin kokbok ”Eat good” gjort en djupdykning bland hållbar och hälsosam mat. Här är fem av deras klimatvänliga recept:

Foto: WOLFGANG KLEINSCHMIDT
Zucchinispaghetti med grönkålspesto.
  • Zucchinispaghetti med grönkålspesto – pasta pesto på ett helt nytt sätt. Den knallgröna, nyttiga och härligt krämiga peston kan förstås användas till helt vanlig spaghetti.

Foto: WOLFGANG KLEINSCHMIDT
Ölkokta musslor med kaprismajonnäs och citronpotatis.
Foto: WOLFGANG KLEINSCHMIDT
Viltfärsbullar med rårörda tranbär.
Foto: WOLFGANG KLEINSCHMIDT
Ramensoppa med udonnudlar.
  • Ramensoppa – udonnudlar är framställda av bovete vilket gör dem både hållbara och glutenfria. Använd de grönsaker du har hemma i den här soppan.

Foto: WOLFGANG KLEINSCHMIDT
Nudlar med renskav och bönor.
ARTIKELN HANDLAR OM