Grönkålstabbouleh med tempehkebab och bönkräm

avAftonbladet

Foto: Stefan Wettainen
Grönkålstabbouleh med tempehkebab och bönkräm.

Starkt, gott och mättande. Servera tempehn med fräsch tabbouleh och smakrik bönkräm.

Recept från boken ”Vego i världsklass”, av Linda Bakkman, Gustav Johansson och Anna Richert (Norstedts).

Grönkålstabbouleh med tempehkebab och bönkräm

Antal: 4 portioner

Ingredienser:

Tempehkebab

  • 400 g tempeh

  • 2 vitlöksklyftor

  • 1 msk kummin (ej spiskummin)

  • 1 msk rökt paprikapulver

  • 1 msk torkad oregano

  • 1 msk japansk soja

  • 1 msk rapsolja

  • rikligt med svartpeppar

Grönkålstabbouleh

  • 4 dl mathavre

  • 1,5 msk grönsaksfond

  • 3 tomater

  • 150 g sockerärtor

  • 1 kruka mynta

  • 200 g färsk grönkål

  • 3 vitlöksklyftor

  • 1,5 msk olivolja

  • 1,5 citron, saften

  • salt och svartpeppar

Bönkräm

  • 1 burk cannellinibönor à 380 g

  • 2 vitlöksklyftor

  • 1 tsk olivolja

  • 1 tsk spiskummin

  • 1 tsk rökt paprikapulver

  • 0,5 citron, saften eller 1 msk vitvinsvinäger

  • salt och svartpeppar

Gör så här:

  1. Tempehkebab Skär tempehn i ca ó cm tjocka skivor. Skala och riv vitlöken. Lägg tempeh, vitlök, kummin, paprikapulver, oregano, soja och rapsolja i en tät plastpåse och låt marinera i minst 1 timme.

  2. Grönkålstabbouleh Koka mathavren enligt instruktionerna på paketet, men använd grönsaksfond istället för salt i kokvattnet.

  3. Skölj och finhacka tomaterna i ca 1 cm gånger 1 cm stora tärningar. Skär sockerärtorna i ca 1 cm tjocka skivor. Hacka myntan och grönkålen så fint du kan. Finhacka vitlöken. Blanda alla grönsaker i en stor skål.

  4. Rör ner den varma kokta mathavren i skålen med grönsakerna. Häll ner olivolja och citronsaft och rör om. Smaka av med salt och peppar. Salladen ”sväljer” ganska mycket salt, så det är viktigt att smaka av.

  5. Bönkräm Spola av bönorna med kallt vatten och låt rinna av. Skala och grovhacka vitlöken. Mixa bönor, vitlök, olivolja, spiskummin och paprikapulver i en blender, matberedare eller med stavmixer till en slät sås. Smaka av med citronsaft, salt och peppar tills du är nöjd.

  6. Häll ner tempehn och hela påsens innehåll i en het stekpanna. Stek tempehn i marinaden tills den fått fin färg på bägge sidor. Servera tempehn med tabbouleh och bönkräm.

ARTIKELN HANDLAR OM