Annelie Andersson: ”Bakningen ligger i mitt DNA”

Av: 

Nina Kindbro

Annelie Andersson har fyllt sin bakbok med vackra bilder och goda bakverk.
Annelie Andersson har fyllt sin bakbok med vackra bilder och goda bakverk.

Bakrecept

I vackra boken ”Blomster och bakverk” förvandlas varje kaka, bröd eller paj till ett konstverk. Här får bakboksförfattaren Annelie Andersson utlopp för tre av sina stora intressen, bakning, blomsterpill och fotografering.
– Jag har lärt mig längs vägen och hittat min passion, säger Annelie Andersson.

Vilken fantastiskt vacker bok! Berätta, hur startade det här?

– Jag började använda Instagram runt 2013 för att följa de bloggare jag gillade. Jag tyckte det var kul och började lägga upp egna bilder. Jag har alltid bakat mycket så jag la upp bilder på det jag bakade. Genast började folk fråga efter recept och undrade om jag inte kunde starta en blogg.

Annelie Andersson startade bloggen Blomster och bakverk och började blogga om bakning, blommor och trädgård. Hennes vackra bilder uppmärksammades av andra bloggare och flera olika magasin och allt började rulla på.

– Mitt intresse för fotografering har bara blivit större och större. Jag tycker om att komponera bilder och skapa stilleben.

Blomster & bakverk

Bladh by Bladh

Blomster & bakverk

210,00 kr

Läs mer

Till shoppen

Blommor och växter från trädgården

Annelie plockar blommor och växter från trädgården och använder dem till sina bilder.

– Jag plockar isär dem och gör lite olika blomsterpill som jag kallar det, ibland torkar jag dem. Ormbunkar till exempel blir jättefina nu när de vissnar och krullar ihop sig så snyggt.

Annelie Andersson kommer från reklamvärlden där hon arbetat som operativ projektledare. I våras gick byrån hon arbetade på i konkurs i spåren av corona-pandemin.

– Jag har ingen utbildning inom bakning eller fotografering utan tycker bara att det är så himla roligt. Jag har lärt mig längs vägen och hittat min passion.

Under några år drev Annelie Andersson ett hemmabageri på fredagar då hon var ledig från sitt jobb på reklambyrån.

– Mina vänner tyckte att bakning var min grej och jag tycker ju att det är så roligt så jag ansökte hos kommunen om att få ha ett hemmabageri. Jag la ut vad jag hade bakat på en Facebooksida och så kunde folk handla.

Bageriet gick bra men intresset för fotografering och att sprida inspiration tog överhand.

Bakningen ligger i Annelies DNA

– Min inspiration till bakningen kommer från kvinnorna i mitt liv. Det är mamma, mormor och farmor. Men också min svärmor och hennes mamma har bakat jättemycket. Jag tror det ligger i mitt DNA. Jag samlar på kokböcker också så därifrån kommer så klart en hel del inspiration. Anna Bergenström är en av favoriterna, hon är fantastisk.

Det råder lite delade meningar om man ska mäta eller väga ingredienserna. Annelie Andersson väger helst men det har hon bara gjort de senaste åren.

– Jag började väga när jag började baka utan gluten. Jag hade inte gjort det tidigare men nu väger jag vid all bakning. Men jag anger både vikt och volym i recepten för jag vet att en del tycker det är krångligt men det blir ju mer exakt.

Annelie Andersson menar att när man bakar med vetemjöl är det enklare att känna när degen är färdig, det är bara att slänga i lite mer mjöl.

– Man ser glutentrådarna vilket man förstås inte gör om det är glutenfritt. Ska man experimentera och ersätta ingredienser så är det mycket lättare att väga eftersom det kan skilja rätt mycket volymmässigt.

Hösten är årets favorit

Boken Blomster och bakverk är uppdelad efter årstider och startar med höstens murriga färger.

– Hösten och sensommaren är min favoritårstid, det är fantastiskt med alla vackra färger och luften känns lite krispigare och klarare. Och så klart allt gott som finns att skörda nu och som man kan baka med. Det är så härligt.

Om gäster knackar på dörren bjuder Annelie Andersson gärna på något bakat efter säsong.

– Är det nu på hösten så blir det nog min päronpaj eller något med äpplen. Jag använder helst det som finns runtomkring mig .Och så älskar jag ju småkakor, det kan man alltid ha på lager.

Om du bara får baka ett bröd ur boken, vilket blir det då?

– Utan gluten så blir det mitt teffbröd. Med gluten så väljer jag något av de nattjästa bröden. Kanske frallorna, de är härliga.

Här nedan bjuder Annelie Andersson på recept ur sin nya bakbok.

Annelie Andersson

Bor: Åkersberga

Yrke: Tidigare operativ projektledare, receptkreatör, bakboksförfattare, fotograf

Aktuell med: Boken Blomster & bakverk

Instagram: @anneliesblomsterochbakverk

Blogg: blomsterochbakverk.se

Annelie Andersson med sin nya bakbok.

Annelie Andersson har skrivit, stylat, bakat och fotat sin nya bakbok Blomster och bakverk, Bladh och Bladh.

ANNONS

Kampanjpris på Globalknivar hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Läs mer

Publisert:

LÄS VIDARE

Hallonkladdkaka med lemon curd och maräng

ÄMNEN I ARTIKELN

Bakrecept

Bakning

MER OM GODARE

Camilla Hamid: Alla kan lyckas med bakningen

Simona Muntean: ”Bakning är min avkoppling”

Så bakar du gott bröd – snabbt och enkelt

Så fixar du snabbaste superfikan

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Baka bröd: Här är allt du behöver

Så lyckas du med långjäst bröd

Surdegsbröd – så lyckas du med bakningen

Vinnarens bästa baktips

Godaste frukosten utan laktos och gluten

Spektakulära smörgåstårtor i sommar

Fredrik Nylén: I mitt yrke är det jul året om

Instagram-kontona som gör dig hungrig

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Vegetariska kokböcker - 7 bästa tipsen

Baka semlor: Så här gör du

15 kladdkakor att fira kladdkakans dag med

Madeleine Landley släpper ny kokbok

Sportlovsmat – gott och enkelt hela veckan

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Sommarmat: Bästa kokböckerna

Filip Poon: Så startar du en matkanal på Youtube

”Kom utanför den där bubblan med tio rätter”

Så lagar du växtbaserat – och supergott

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Böcker som kan förändra ditt liv: 7 tips

Äta ute - nya trenden istället för krogen

Filmjölkslimpa med solroskärnor

1 h 45 min