
Brink Rask, Emma
Desserter
219,00 kr
Läs mer
Mojitovåfflor, chokladvåffeltårta eller våfflor med brynt smör. Matkreatören Emma Brink Rask har många recept att välja mellan. Men på själva våffeldagen, den 25 mars, blir det frasvåfflor med vispad grädde och sylt till lunch.
– De är gjorde efter konstens alla regler och blir perfekt frasiga, säger Emma.
Här är Emma Brink Rasks bästa tips och recept för härliga våffelkalas.
När matkreatören Emma Brink Rask tänker på våfflor så minns hon hur hennes mormor satt vid köksbordet med sitt dubbelvåffeljärn och gräddade våfflor i parti och minut.
– Vi ungar satt runt bordet och väntade. Hon gräddade och gräddade och langade ut våfflor till oss, men jag är osäker på om hon någonsin fick någon själv. Men för oss barn var det en riktig höjdpunkt när vi fick äta så många vi ville. Det var fest, säger Emma.
– Hmmm. Har du sett mina recept? skrattar Emma.
– De här är gjorda efter konstens alla regler med vispad grädde och kolsyrat vatten i smeten så de blir perfekt frasiga, säger Emma Brink Rask.
Lime, mynta och socker är en så god smakkombination som passar perfekt till våfflor som lätt kan bli lite mäktiga.
Brink Rask, Emma
Desserter
219,00 kr
Läs mer
– Faktiskt så pratade jag och Camilla Hamid om varför våffelrecept ser så olika ut i går i vår nya podd, ”Tillåt kakor”. Pannkaksrecept innehåller alltid ägg, mjölk, mjöl och salt men våffelsmeten kan vara med eller utan ägg, med bakpulver eller utan, en del har till och med jäst i. Det debatteras om kolsyrat vatten eller inte, förr i tiden när man inte hade bakpulver vände man ner vispad grädde i smeten. Det finns många fler varianter men jag har inte hört något om att ju färre ingredienser desto bättre. Det vore ju inte så bra för oss receptmakare.
– Jag gör nästan alltid våfflor utan ägg för jag inbillar mig att de blir frasigare då. Jag och Camilla Hamid försökte hitta någon som kunde knäcka myten om det kolsyrade vattnet men lyckades inte. Och våfflor med kolsyrat vatten blir verkligen frasiga och håller sig bra så länge man inte lägger dem på hög.
– Jag har nog aldrig ätit matvåfflor men när jag ser våfflor som är lite mer brunchiga med lax, pocherat ägg eller löjrom så ser det ju väldigt gott ut. De enda matvåfflor jag ätit var i USA och Sydafrika där man kan få chicken waffle, men så långt har vi inte kommit i Sverige än. Våfflor har nog varit mer av ett mellanmål för mig.
– Jag brukar bara hälla smält smör i smeten men jag tror det har att göra med vilken typ av våffeljärn du har. Det är skillnad på ett nytt med ”non-stick-yta” eller ett riktigt gammalt i gjutjärn, då kanske man måste smörja i alla fall den första laggen.
– Oh, det är nog den där med brynt smör! Med klassiska tillbehör som sylt och grädde så har man ändå höjt upp våfflan en nivå. Men chokladvåfflorna som jag gjorde till våffeltårtan var också väldigt goda.
– Då får jag nog unna mig våfflor med grädde och sylt till lunch.
Så blir våfflorna extra frasiga
Piffa upp grädden
Den härliga smaken av brynt smör passar sagolikt bra som smaksättare på våfflor.
I receptet använder Emma både kakao och riktig choklad för att få fram en rik chokladsmak.
– Jag älskar lemoncurdgrädde, det blir som en mousse men är en sådan enkel grej, säger Emma.
Brink Rask, Emma
Desserter
219,00 kr
Läs mer
40 min
45 min
45 min
45 min
45 min
10 min
50 min
40 min
1 h 10 min
1 h
30 min
40 min
35 min
35 min
25 min
20 min
20 min