Fräsch tårta med passion och mango

4,3 (7 röster)
Foto: Sofia Nahringbauer
Påsktårta med passion och mango

avClara Öhrn

MAT & DRYCK

En härlig och fräsch påsktårta med passion eller mango dekorerad med gulliga marängkycklingar. Bagaren Ått Padtum Söderström har skapat en härlig tårta för påskfirandet.

Tips: Använd en köksvåg för att få bästa resultat!

Passion eller mangokräm

Ingredienser:

  • 125 g mjölk

  • 125 g passionsjuice (från färsk passionfrukt, som silas genom ett durkslag så ni får bort kärnorna ca 12 frukter)

  • 1/2 st vaniljstång

  • 60 g strösocker

  • 60 g äggulor (1 äggula = ca 20 g) OBS! spara äggvita till maräng.

  • 15 g maizena

  • 25 g mjukt smör

Gör så här:

  1. Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka upp under omrörning.

  2. Sila.

  3. Plasta och ställ i kyl under natten.

Tips!

Om ni har svårt att få tag på passionsfrukt kan ni byta ut det mot 125g mango (fryst eller färsk) och saft av en halv citron. Mixa mango och citronsaft med mjölk innan ni kokar upp alla ingredienser så får ni en slät mangokräm.

Sable Breton-botten med hasselnötter

Ingredienser:

  • 100 g smör, rumstempererat

  • 95 g socker

  • 2 g salt

  • 20 g äggula

  • 5 g bakpulver

  • 135g vetemjöl

  • 20g hackade hasselnötter (kan bytas ut mot 20g hackad mandel)

Gör så här:

  1. Knåda ihop alla ingredienser för hand eller i köksassistent med vinge till en deg.

  2. Tryck ut degen till en jämn botten i en tårtring (Ø20cm) på bakplåtspapper.

  3. Baka av på 180 grader i 15-17min

  4. Låt botten svalna innan du fyller på krämen.

Små kycklingmaränger

Ingredienser:

  • 100g äggvita

  • 100g strösocker

  • 100g florsocker

  • choklad till dekoration

Gör så här:

  1. Vispa äggvitan tills det börjar skumma. Strö i strösocker och vispa till en styv maräng. Strö florsocker och fortsätt vispa ett par minuter.

  2. Spritsa upp önskad mängd maräng i två delar så att det ser ut som en kyckling. Jag har citronzest på mina kycklingmaränger för att få en fin gul färg och god smak på dem.

  3. Baka av på 100 grader i 2 timmar.

  4. När marängerna är klara kan du smälta lite choklad och göra små prickar som blir ögonen på kycklingarna.

Ihopsättning till en påsktårta:

  1. Spritsa 2/3 av passionskrämen på Sable breton-bottnen, när den svalnat.

  2. Strö på extra hackade hasselnötter uppe på krämen.

  3. Vispa 5 dl grädde. När det bildas toppar när du lyfter på vispen är det perfekt vispad grädde!

  4. Blanda resten av passionskrämen med grädde till en gräddkräm.

  5. Spritsa eller bred ut gräddkrämen på tårtan till önskat mönster.

  6. Dekorera tårtan med små kycklingmaränger och physalis.

Påsktårtan är skapad av Ått Padtum Söderström, Årets bagare 2017.

Foto: Johanna Åkerberg Kassel
Jessica Frejs marängsviss.
Cheesecake med fräsch citronsmak.
ARTIKELN HANDLAR OM