Årets kock-finalisten: Är hårt drillad

Av: 

Gustaf Larsson

Årets kock

Förra årets femteplats tänker Lars Niklasson, 30, förvandla till en guldmedalj i år.
För Aftonbladet berättar kocken om förberedelserna inför finalen av Årets kock 2019.

– Jag lärde mig otroligt mycket om vad jag är dålig på förra året, säger han.

Lars Niklasson, 30 år från Stockholm, beskrev sig själv som en underdog inför finalen i Årets kock 2018. Men, sa hans chefer på krogen Lilla Ego, jobbar man hos dem – båda två forna vinnare av tävlingen – är man ingen underdog. 

– Då är man hårt drillad, säger Lars Niklasson inför 2019 års final.

Andra finalen för Niklasson

Han slutade på en femteplats i fjol. Maten var det ingen fel på, tvärtom, men enligt honom själv föll det på råvarukunskapen och metoddelen den gången.  

– Jag har alltid varit starkast med min mat, sen har jag haft lite sämre erfarenhet på de andra bitarna. Jag lärde mig otroligt mycket om vad jag är dålig på förra året.

I Aftonbladets intervju med Martin Moses, även han finalist i Årets kock 2019, höll han Lars Niklasson som en av de tuffaste konkurrenterna. 

– Det är ju väldigt smickrande. Alla som är med i finalen i år är väldigt vassa. Martin slog ju mig förra året, så det gör mig glad att han känner så. Jag tror att han vet att jag är duktig på att laga mat, men han har en otrolig erfarenhet från krogar och tävlingar som inte jag har.

”Inga klåpare direkt”

Lars Niklasson tror att finalen kommer att bli tuffare i år. Startfältet är jämnstarkt, konstaterar han.

– Alla är rätt olika, men de har sina ess i rockärmen. Det är ganska öppet, men många duktiga kockar behöver man slå på vägen. Det är inga klåpare direkt.

Du fick i uppgift att laga någonting på kräftskivan. Berätta! 

Egentligen är det busenkelt att räkna ut varför det är gott. Det är smör, det är ost. Två grejer som  jag älskar. Nu var tanken med receptet att det ska vara så enkelt som möjligt, vem som helst ska kunna dra ihop det här i princip. Det är ett väldigt enkelt recept på en god ostkräm man kan ha antingen till kräftskivan eller på en bit bröd.

Vad får man inte missa på kräftskivan?

– Kräftorna är höjdpunkten, och även Västerbottenosten. Har man tur finns det kantareller, kanske någon kantarellpaj. Det ska jag försöka få ihop. Gärna också en hemkryddad snaps så att man får sjunga lite sånger. 

ANNONS EXTERN LÄNK

Gör din egen pizza på grillen i år! Skaffa en smart pizzaspade från Cervera

Cervera

Här kan du läsa mer om årets finalister

Publisert:

LÄS VIDARE

Ljummen ostkräm till kräftorna

ÄMNEN I ARTIKELN

Årets kock

Kräftor

Mat

MER OM GODARE

Så gör du goda tillbehöret till kräftor

25 min

Enkla missen som kostade vinsten: ”Var väldigt tufft”

Årets kock: Bästa bilderna från finaldramat