Pavlova med lemon curd och grädde

3,6 (33 röster)
Foto: Nina Kindbro
Pavlova med lemon curd och grädde

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Pavlova med lemon curd och grädde. Den söta marängtårtan blir supergod med syrlig lemon curd. Marängbotten och lemon curd kan du göra någon dag i förväg så kan du sätta ihop tårtan i lugn och ro precis innan servering. Har du bråttom köper du färdiga marängbottnar och lemon curd på burk, det blir också gott.

Pavlova med lemon curd

Antal: 8 portioner Tid: Lemon curd 30 minuter + Marängbotten 2 timmar + Montering 10 minuter

Ingredienser:

Lemon curd:

  • 2 små ekologiska citroner

  • 2 äggulor

  • 1 ägg

  • 2 dl socker

  • vatten

  • 100 g smör

Marängbotten:

  • 3 äggvitor

  • 1 tsk citronsaft

  • 2 dl strösocker

Dekoration:

  • 3 dl vispgrädde

  • 1 knivsudd bakpulver

  • 1,5 dl blåbär

  • Florsocker

Gör så här:

  1. Lemon curd: Tvätta citronerna noga. Riv skalet fint och pressa ur juicen.

  2. Vispa äggulor, ägg och socker i en skål så det blir riktigt fluffigt. Ställ skålen i ett vattenbad, kastrull med kokhett vatten, och tillsätt citronskal och juice. Rör tills krämen tjocknat.

  3. Skär smöret i bitar och lägg i det. Rör om tills det smält helt och hållet.

  4. Låt svalna och förvara i kylskåp. Håller cirka två veckor.

  5. Marängbotten: Sätt ugnen på 100°C.

  6. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt.

  7. Vispa äggvitorna till ett vitt skum. Tillsätt citronsaft och vispa tills äggvitan är fast. Tillsätt lite socker i taget under vispning tills marängsmeten är hård.

  8. Bred ut marängsmeten på bakplåtspappret. Grädda mitt i ugnen cirka 1,5 timme. Stäng av ugnen och låt marängen stå kvar tills ugnen svalnat.

  9. Flytta över marängbotten till ett fint fat.

  10. Montera ihop tårtan precis innan servering annars smälter marängbotten ihop till en gegga.

  11. Vispa grädden med bakpulvret så den blir krämig och fast.

  12. Rör om i lemon curden så den blir jämn och fin och bred ut den på marängbotten. Häll på grädden och bred ut den men lämna en kant av lemon curden så den syns.

  13. Lägg på blåbär och pudra över florsocker. Om du vill kan du lägga på hälften av blåbären och pudra över florsocker, lägg sedan på resten så blir det en fin kontrast mellan blåbär med och utan florsocker.

ARTIKELN HANDLAR OM