Helbakad rödspätta med nypotatis i gräddressing

4 (1 röst)

Helbakad rödspätta – en enkel rätt att förbereda men samtidigt otroligt imponerande. Efter två brons i Årets kock och att ha representerat Sverige i Bocuse d’Or, gör sig Alexander Sjögren, 39, redo för nästa utmaning – finalen i Årets kock 2019. Men innan dess tipsar han om hur du bäst tillagar en helbakad rödspätta.

– Jag valde att göra någonting jag som jag gillar själv att göra, att helsteka, och i det här fallet en rödspätta. Någonting som man bara kan slänga in i ugnen, säger han.

Alexander Sjögrens recept på helbakad rödspätta

arrow downarrow up
  • Ingredienser

  • 1 hel urtagen plattfisk, till exempel rödspätta eller slätvar (cirka 800-1000 g)
  • 2 msk smör
  • 2 citroner
  • 1 kg färskpotatis
  • 1 knippe vårlök
  • 250 g grön sparris
  • 2 dl grädde
  • 50 g färsk dill
  • salt
  • nymald svartpeppar

Gör så här

avGustaf Larsson

Foto: Årets kock
Helbakad rödspätta med nypotatis i gräddressing
ARTIKELN HANDLAR OM