Helbakad rödspätta med nypotatis i gräddressing

4,7 (3 röster)

Middagstips

Helbakad rödspätta – en enkel rätt att förbereda men samtidigt otroligt imponerande. Efter två brons i Årets kock och att ha representerat Sverige i Bocuse d’Or, gör sig Alexander Sjögren, 39, redo för nästa utmaning – finalen i Årets kock 2019. Men innan dess tipsar han om hur du bäst tillagar en helbakad rödspätta.

– Jag valde att göra någonting jag som jag gillar själv att göra, att helsteka, och i det här fallet en rödspätta. Någonting som man bara kan slänga in i ugnen, säger han.

Alexander Sjögrens recept på helbakad rödspätta

  • Ingredienser

  • 1 hel urtagen plattfisk, till exempel rödspätta eller slätvar (cirka 800-1000 g)
  • 2 msk smör
  • 2 citroner
  • 1 kg färskpotatis
  • 1 knippe vårlök
  • 250 g grön sparris
  • 2 dl grädde
  • 50 g färsk dill
  • tsk salt
  • tsk nymald svartpeppar

Gör så här

Av: 

Gustaf Larsson

Helbakad rödspätta med nypotatis i gräddressing

Foto: Årets kock

LÄS VIDARE

Alexander Sjögren – finalist i Årets kock 2019

ÄMNEN I ARTIKELN

Middagstips

Mat & dryck

Årets kock

Recept

Bocuse d'Or

Fiskrecept

Svenska recept

MER OM GODARE

Årets kock-finalisten: ”Tuffaste finalen någonsin”

Fem svenska fiskar att äta i sommar

Fylld falukorv i ugn – två goda recept

1 h

Lavendelglaserad fläskfilé

55 min