Fira ostkakans dag med en härlig bit ostkaka.
Fira ostkakans dag med en härlig bit ostkaka.

Ostkaka – gott och enkelt recept med keso

3,8 (154 röster)

Recept

Det är inte mycket som slår en ljummen ostkaka med en klick grädde och lite sylt. De härliga mandelbitarna bjuder på tuggmotstånd och smaken av bittermandel som anas bland det söta. Här är ett enkelt och gott recept på ostkaka med keso för dig som vill prova att baka en själv.

Ostkaka med keso

  • Ingredienser

  • 2 ägg
  • 0.5 dl socker
  • 500 g keso
  • 0.5 dl mandel
  • 1 bittermandel
  • 0.5 dl vetemjöl
  • 2.5 dl mjölk, 3%

Gör så här

Av: 

Aftonbladet

Smarta sötsaker utan socker, gluten och mjölk

Hoffer, Ulrika

Smarta sötsaker utan socker, gluten och mjölk

139,00 kr

Läs mer

Till shoppen

Ostkakans dag den 14 november

Ostkakans dag instiftades av Ostkakans vänner som naturligtvis firar dagen med att äta ostkaka men också arrangerar SM i ostkakebakning.

Ostkakan är en av våra absolut äldsta efterrätter och den har stått sig väl genom århundradena. Redan på 1500 -talet omtalades den rent historiskt men med stor sannolikhet åts den redan under medeltiden. Förr var ostkakan ett måste på varje småländskt kalas. Enligt traditionen börjar man alltid att ta av ostkakan från mitten. Det finns olika teorier om anledningen till det, en är att ostkakan lagades i kopparbunkar med beläggning av tenn, var det en spricka i i tennet kunde den giftiga kopparn blandas med ostkakan och för att de finaste gästerna skulle slippa det började ostkakan serveras från mitten. En annan teori är att ostkakan alltid var krämigast och godast i mitten, alltså skulle de finaste gästerna börja med de finaste delarna.

Alla minns vi nog kalasen i Astrid Lindgrens böcker om Emil i Lönneberga. Inför husförhöret i Katthult lät det så här:

”Emils mamma hade lagat precis lika mycket god mat som hon brukade göra till sina kalas, fast Emils pappa hade försökt säga ifrån. ”Det är ju ändå bibliska historien och katekesen som är det viktigaste, men du lägger det mer på köttbullar och ostkakor du!” ”Allting har sin tid”, sa Emils mamma då så förståndigt. ”Katekesen har sin tid och ostkaka har sin tid!” Ja, ostkaka hade i sanning sin tid, och de åt och mådde väl alla som var där på husförhöret i Katthult.”

I Hälsingland bakas en ostkaka som serveras skuren i skivor, värmd i mjölk eller grädde. Den äts sedan med saftsås eller hjortron till och en klick grädde på toppen. Ostkakan ska vara slät och lite gnisslig i konsistensen. Varje år anordnas världsmästerskap i att tillverka den bästa Hälsingeostkakan.

Enligt tradition ska man alltid börja ta ostkaka från mitten.

LÄS VIDARE

Ostkaka – en småländsk klassiker

ÄMNEN I ARTIKELN

Recept

Mat & dryck

Bakning

Husmanskost

Efterrätt

MER OM GODARE

Husmanskost – här är tio klassiska rätter

Ostkaka med kardemumma och körsbärssylt

Bananpannkakor – gott, mättande och enkelt

25 min

Gräddig laxpasta med sparris

30 min

Pavlova – efterrätten som alltid imponerar

1 h 15 min

Veganska goda pannkakor med fluffig vispgrädde

Ravioli med mustig tomatsås

30 min

Billig mat – 7 recept som räddar januari

Iskaffe –läskande gott och enkelt att göra hemma

10 min

Klassisk kalops – husmanskost som värmer

20 min

Laga middag med max fem ingredienser

Spenatpaj med lax och purjolök

1 h

Enchilada – gott alternativ till tacos

40 min

Toscapäron med vaniljsås utan vanilj

20 min

Halloumipytt med härligt örtsmör

30 min

Fattiga riddare – mellanmål som mättar

20 min

Friterad kyckling med currykräm

1 h

Bullrecept för alla tillfällen

Västerbottenpaj i miniformat

Kycklinggryta med soltorkade tomater

45 min

Muffins – enkelt och snabbt recept

40 min

Japanska gyozas med superenkel dipp

1 h

Baka semlor: Så här gör du

Goda sommarmaten