Sveriges mästerkock 2018: Här är mina franska favoriter

Foto: Frida Wismar
Mat och nya rätter är det sista jag tänker på när jag ska sova, säger Erik Hammar, Sveriges Mästerkock 2018.
MAT & DRYCK

Okomplicerat, välkomponerat och med råvaran i fokus. Sveriges mästerkock 2018 heter Erik Hammar och fantiserar fram nya rätter när han ska somna.
– Jag har alltid varit otroligt glad i mat och älskar det franska köket.
Här tar han oss med på en matresa genom fem franska regioner. Bon appétit!

Grattis! Hur känns det att vara Sveriges mästerkock?

– Det är fortfarande lite overkligt, men det känns helt fantastiskt!

Vad var det som gjorde att just du vann?

– Jag tror att det var mitt tankesätt. Jag vågar hålla det ganska enkelt, har en förståelse för hur råvaran ska hanteras och lyftas fram och jag krånglar inte till det.

Vilken är din matbakgrund?

– Jag har alltid varit otroligt glad i mat. När jag var liten och var hemma hos kompisar ville deras föräldrar alltid att jag skulle äta hos dem eftersom jag tyckte så mycket om mat. När jag var 18 började jag som diskplockare på restaurang Grill och där fick jag smaka saker jag aldrig ätit förut, som hummerbearnaise. Jag kunde inte förstå att det fanns mat som var så god. Då satte jag i gång att på riktigt laga mat själv, och sen har det bara utvecklats.

Vad är det du gillar med att laga mat?

– Det är så kul att få göra människor glada, jag älskar att bjuda hem folk och se till att de mår bra.

Vilken är din paradrätt?

– Oj, det kommer nya paradrätter hela tiden. Av de jag lagade i tävlingen tror jag faktiskt inte att jag hade gjort en enda någon gång tidigare. Ska jag bjuda hem folk på middag gör jag alltid något nytt. Mat och nya rätter är det sista jag tänker på när jag ska sova.

Var hittar du inspiration?

– Det är väldigt olika. Ibland går jag till affären och ser om jag hittar något. Eller så kanske jag inte har använt ett protein på länge och börjar tänka på den råvaran och fundera över hur jag kan göra något nytt med den. Sen har jag alltid några idéer som ligger och bubblar där bak.

Och vad ska man göra om man inte har någon fantasi?

– Säsongen är en bra ledtråd. Kolla vad som finns i affären just nu. På våren är det fantastiskt med alla primörer och grönsaker. Sparris är hur gott som helst! Googla vit sparris, läs fyra, fem recept och våga prova.

Min franska resa (Bonnier Fakta)

I din kokbok reser du genom Frankrike, vad har du för relation till det landet?

– Jag har alltid älskat det franska köket, som är väldigt elegant och lite romantiskt. Jag har också ett vinintresse och i Frankrike är maten och vinet som två gamla kompisar som vuxit upp tillsammans.

Hur lyckas man med fransk mat?

– Många är lite rädda för fransk mat och tror att det ska vara komplicerat, svårt och tidskrävande. Men ta det lugnt. Läs igenom receptet två gånger innan du börjar laga. Se tallriken framför dig innan du börjar laga och ha en tydlig bild i huvudet av vad det ska bli.

Kan du dela med dig av något superknep som får även den mindre kockvana att lyckas i köket?

– Smaka alltid på sakerna och ge dig inte förrän du är nöjd. Knepet är nästan alltid att saltet saknas. Om du känner att såsen är platt eller att buljongen inte hittar djupet, släng i lite salt. Det är då det börjar hända saker och smakerna poppar.

Grillad lammrostbiff med pistou, bönor, tapenade och surdegsbröd

Lamm är en höjdare på grillen - här är ett härligt recept med enkla, rena smaker.

Inkokt vit sparris med brynt hollandaise, kavringskrisp och forellrom

Vårkänslor! Tänk på att det ska vara myyycket timjan - tänk hela krukan.

Skummig svampsoppa med portvin och tryffel

”Den här soppan har allt som en soppa ska ha....mustig, salt, söt....”

Moules Normandie

Frankrikes mest kända musselrätt - här är en läcker variant med torr cider

Brie chaud med päronkompott

Här är en magisk klassiker

Här vinner han "Sveriges Mästerkock" 2018 03:01

Här är fler läckra grill och sparrisrecept

ARTIKELN HANDLAR OM