Gör ”PT-Emmas” chips – under fotbolls-festen

MAT & DRYCK

Krispiga och nyttiga sötpotatis-chips – så gör du dem: ”De är väldigt goda”

1 av 2 | Foto: ”Det är inte svårt att göra dem, det är bara att hyvla potatisen och lägga skivorna på en plåt och in i ugnen”, säger Emma.

Fixa egna chips under fotbolls-EM.

Eller vad sägs om att knapra i sig nyttiga sötpotatis-chips under matcherna?

–  Det är inte svårt, det är bara att hyvla potatisen, lägga på en plåt och in i ugnen, säger den personliga tränaren och hälso-coachen Emma Barremyr.

Foto: Emma Barremyr tipsar om sina sötpotatis-chips.

Vill du ha några nyttiga men goda snacks under Sveriges matcher under fotbolls-EM?

Det här receptet på krispiga sötpotatis-chips är både bra näringmässigt och smakar väldigt bra.

Bakom receptet finns den personliga tränaren och hälso-coachen Emma Barremyr.

– Jag är tokig i matlagning och kosten är en stor del av mitt jobb också. Jag arbetar med ren och näringsrik mat. Gärna ekologisk mat, bra kolhydrater, proteiner och fetter. Det ska var en bra balans så att man mår bra. Jag experimenterar mycket i köket och det är så många av mina recept uppstår, berättar hon.

”Väldigt goda”

Sötpotatischipsen har hon gjort flera gånger och äter dem både ihop med annan mat och som snacks.

– Jag gjorde dem bland annat när jag gjorde tacos istället för att köpa majs-chips. Om man gillar sötpotatis kommer man gilla de här chipsen. Det är lite söt smak. De är väldigt goda.

– Och det är inte svårt att göra dem, det är bara att hyvla potatisen i skivor, lägga på en plåt och in i ugnen. Var uppmärksam så att de inte bränns. Det går ganska snabbt från att de är inte är klara tills att de blir färdiga.

Se Emmas recept här under.

Så gör du Emmas sötpotatischips

”Sätt ugnen på 100 grader. Skölj en stor sötpotatis och hyvla den sedan i tunna skivor med en osthyvel. Lägg skivorna på en pakplåtspappersklädd plåt (jag använde två plåtar som stod i ugnen samtidigt) och krydda med det du känner för (salt, kanel, chili, vitlök, peppar, ja vad du nu gillar?), själv hade jag endast lite salt på. Tiden varierar beronde på ugn – för mig tog det cirka 45 min. Håll utkik och ta ut dem när de blivit knapriga!”

Recept: Emma Barremyr

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept