Är det så illa – kan vi inte koka en bit kött?

Var finns den billiga, bra maten?

Ja, inte i Icas eller Coops diskar i alla fall.

Där är det lördag hela veckan.

Foto: KRISTER HANSSON
Det billiga kokköttet mals ner till köttfärs.

Om det känns lite krisigt i plånboken just nu så vill det till att kunna trolla med knäna.

Inte för att jag vill låta nostalgisk i överkant och inte för att jag tror att alla kan börja brassa långkok men det är sorgligt att se det magra utbudet i köttdiskarna.

På Ica Maxi ligger det biffar, entrecôter, filéer, rostbiff och någon enstaka fransyska i nät.

Högreven, bogen och märgpipan, det billiga kokköttet, finns också – nermald till köttfärs.

På Coop ser det ungefär likadant ut.

Vill man köpa billiga styckdetaljer och lära sig att en gris består av mer än filé och skinka och att en ko har lite mer att komma med än biff och entrecôte så får man åka till City Gross.

Här styckar man nämligen upp hela djuret och lägger ut både grisfötter, lever och oxsvans tillsammans med alla andra delar.

Billiga ugnsstekta fläskben på tisdag och fin biff till lördag.

Om man frågar exempelvis Ica varför det inte finns mer billigt kött att köpa så svarar man att vi konsumenter inte vet hur man lagar till högrev. Det enda vi tydligen kan är att slänga en skiva kött i en stekpanna.

Alltså mals köttet ner till färs, skeppas till industrin för att bli färdigmat eller korv eller exporteras.

Jag vägrar att tro att det verkligen är så illa, att vi inte skulle kunna koka en bit kött – världens äldsta matlagningsmetod.

Men tiden, invänder någon, det tar ju tid att koka en fläsklägg.

Det gör det förvisso och alla har inte den tiden. Men alla har inte heller pengarna till en snabbstekt biff.

Så det vore både respektfullare mot djuren om vi använde allt ätbart på dem och mot oss kunder om vi själva fick välja mellan tid och pengar.

Karin Ahlborg