Höga halter fett och salt i popcorn

MAT & DRYCK

Undersökning slår hål på myten om popcorn som nyttigt snacks

1 av 2

Mängden fett och salt i mikropopcorn varierar kraftigt, visar en undersökning som Testfakta låtit göra.

Vissa märken är rena saltbomber.

– Många tror att popcorn är magert snacks, säger Irene Mattisson, nutritionist på Livsmedelsverket.

Popcorn omnämns ofta som ett smalare tilltugg – till skillnad från exempelvis chips och ostbågar. Men alla märken är långt ifrån hälsosamma, visar undersökningen som Testfakta låtit göra.

Testfakta köpte in tio olika fabrikat av mikrovågspopcorn i Stockholmsområdet, två förpackningar av varje sort för att öka testets tillförlitlighet. Proverna skickades för analys till Eurofins i Linköping där bland annat fetthalt, salthalt och fettyp undersöktes.

Fetast

Testet visar att Willys popcorn var både fetast och en av de tre saltaste i testet. Även de billigaste mikropopcornen från Eldorado och de från Coop innehöll den högsta saltnoteringen – 2 gram per 100 gram. Halten kan anses som mycket med tanke på Livsmedelsverket rekommenderar att man ska äta högst 5 till 6 gram salt per dag.

Enligt verkets definition av salt mat är dessa popcorn till och med mer än mycket salta. Gränsen för ”mycket salt mat” går vid 1,25 gram per 100 gram, skriver Testfakta.

– Svenskarna äter cirka elva till tolv gram salt per dag, men skulle behöva halvera det. Då blir det ju oerhört salt när sådana här onödiga saker innehåller en tredjedel av det man kan äta på en dag, säger Irene Mattisson, nutritionist på Livsmedelsverket, till Testfakta.

Övervikt

Popcorn kombineras inte sällan med stora mängder läsk. Mattisson menar att sådant intag i kombination med stillasittande leder det till övervikt.

– Många tror att popcorn är magert snacks. Men de är feta och salta.

Men det är skillnad på fett och fett. I analysen ingick även att undersöka hur stor del av den totala fetthalten som utgjordes av mättat, omättat och fleromättat fett. Lägst andel av det onyttigare, mättade fettet, som de flesta av oss ska äta mindre av, hade Estrellas popcorn. De andra fabrikaten ligger mellan 48 och 50 procent, skriver Testfakta.