Hur ska vinet lagras?

MAT & DRYCK

Hej,

Har precis kommit hem från en champagne- och vinprovarresa i Frankrike och har därför en hel del fina flaskor som nu skall lagras en tid. Därför har jag några frågor angående detta.

I vilken temperatur bör det lagras (Champagne/vitt vin/rött vin, eller det kanske är samma?)

Vad jag förstår skall flaskorna lagras helt horisontellt, dvs liggande så att korken inte torkar ut. Gör det något om flaskorna lutar lite "uppåt" så länge vinet fortfarande ligger emot korken?

Har Ni några övriga tips, ideér man skall tänka på?

Mvh / MW

Svar:

Det låter som om att du har bra koll redan!

Helt okej om flaskorna lutar lite uppåt som du beskriver, men vänd dem neråt istället om det går. 11-13 grader C är bra lagringstemperatur, samma för alla vintyper. Tänk även på att det ska vara mörkt. Och gärna en luftfuktighet på runt 75% om det går, om det är för fuktigt så kan etiketterna ta skada på längre sikt.