Barnen kan bli sjuka av köttbullar

avKarin Ahlborg

MAT & DRYCK

Professor: Smakämnet är giftigt för nervcellerna – i hög koncentration

Foto: Lasse Allard
Båda köttbullsmärkena är goda, tycker Alva och Ella Eriksson-Rosvall. Men Scans köttbullar smakar bra utan glutamat, medan Icas innehåller smakförstärkaren.

Köttbulle som köttbulle?

Nej, den ena har fått sin smak av tillsatt glutamat.

Ett ämne som kan göra dig sjuk.

Nu erkänner Livsmedelsverket att tillsatsen inte borde tillåtas.

Huvudvärk, svettningar, tryck över bröstet och illamående.

Baksmälla? Nejdå, ett högt intag av konstgjord glutamat, bara. Att glutamat ger känsliga personer allergiska reaktioner har varit känt länge.

Och kanske inte så konstigt.

– Höga koncentrationer av glutamat är giftigt för nervcellerna, säger Björn Meister, professor i neurovetenskap på Karolinska institutet.

– För höga halter i hjärnan kan ge en överstimulering som tröttar ut cellerna.

Glutamat bildas i kroppen och är en naturlig signalsubstans som stimulerar hjärncellerna.

Godkänd tillsats

– Men hjärnan försöker förhindra höga halter glutamat i nervsystemet.

Trots det är konstgjord glutamat en godkänd tillsats i mat sedan lång tid tillbaka. På 70-talet förbjöds den i barnmat.

Vi äter allt mer av smakämnet eftersom det finns i allt mer av vår mat. Späder man ut exempelvis en skinka med mycket vatten och olika sorters stärkelse blir skinksmaken inte bedövande. Då tillsätter man gärna glutamat för att lyfta fram det lilla av smaken som finns kvar.

Glutamat finns helt naturligt i viss mat, till exempel lufttorkad skinka, lagrad ost, hängmörat kött, tomater som fått mogna färdigt på växtplatsen. Det är den rika, fylliga smaken som konstgjord glutamat efterhärmar.

Finns i kött, nudlar, soppor

I buljong och kryddblandningar är det nästan oundvikligt att stöta på glutamat men smakförstärkaren finns också i köttbullar, korv, kassler, fiskbullar, snabbnudlar, chips, sopp- och såspulver.

I USA har debatten kring glutamat varit högljudd och allt fler tillverkare börjar märka sina produkter med ”no MSG” (ingen monosodiumglutamat).

– Vi forskar mycket på att hitta ersättningar för glutamat, säger Carol Brys, presschef vid International Flavor & Frangrancises som tillverkar smakämnen till livsmedelsindustrin.

Att alltfler konsumenter är skeptiska till glutamat har fått de stora brittiska kedjorna Tesco, Sainsbury och Marks & Spencer att helt och hållet plocka bort glutamat ur maten som de säljer under eget varumärke.

I Sverige är det snarare tvärtom.

En snabb runda i en Icabutik visar att Ica gärna stoppar glutamat i sina egna märkesvaror trots att konkurrerande märken klarar sig

utan smakförstärkaren.

Icas kylda färdigmat innehåller glutamat trots att konkurrerande Annikkis lagar snarlika rätter utan. Icas köttbullar innehåller glutamat men inte Scans, Icas fiskbullar behöver smakförstärkning i form av glutamat medan Abba klarar sina fiskbullar utan.

Ica: Glutamat smakar gott

Varför har ni glutamat i nästan alla era varor?

– Vi har testat produkterna på konsumenter och de föredrar smaken av glutamat. Glutamat smakar ju gott, säger Kristina Karlsson, dietist och hälsoansvarig på Ica.

Men era konkurrenter gör ju säkert också smaktester och de har kunnat göra en likadan produkt utan glutamat?

– Ja, det beror säkert på vilka referensprover man har, vad man jämför med vid provtillfället.

Man misstänker ju att ni sparar in på högklassiga råvaror och ersätter dem med en nypa glutamat i stället?

– Nej, vi sparar absolut inte in på råvarorna. Så är det inte.

På Livsmedelsverkets hemsida kan man läsa om de olika sjukdomssymptom som glutamat kan orsaka.

Hur kan något som faktiskt framkallar rätt kraftiga allergiska reaktioner få finnas i vår mat?

– Det är en godkänd tillsats, som har prövats, säger Jan Movitz på Livsmedelsverket.

Enligt gällande regler får ju bara tillsatser som är till nytta för konsumenterna användas i maten?

– Ja, jag kan hålla med om att värdet för konsumenterna av glutamat i maten inte är så tydlig.

Livsmedelsverket: Välj bort

Vad tar Livsmedelsverket för ansvar för att det finns i allt mer av vår mat?

– Konsumenterna får information om alla ingående tillsatser genom märkningen. Och jag tycker att man ska använda sin konsumentmakt och välja bort mat med tillsatser som man inte vill ha. Man kan fråga sig: Varför behövs en smakförstärkare här? Vad är det som saknas?