Rågkakor – nybakade och doftande läckerheter

5 (2 röster)

Rågkakor – med smak av anis och fänkål

Foto: Nina Kindbro
Rågkakor

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Rågkakor – rykande heta med smältande smör och tjocka skivor ost. Nybakade rågkakor är otroligt gott och de är inte så svåra att lyckas med. Här är ett enkelt recept på de goda brödkakorna.

Rågkakor

Antal: 4 stycken Tid: 1 tim 45 min

Ingredienser:

  • 50 gram smör

  • 5 dl mjölk

  • 50 gram jäst

  • 1.5 tsk salt

  • 2 msk sirap

  • 1 msk brödkrydda (anis och fänkål)

  • 13 dl rågsikt

Gör så här:

  1. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken, värm till 37 grader.

  2. Smula ner jästen i en bunke och häll över smörmjölken. Blanda tills jästen löst upp sig.

  3. Tillsätt sirap, salt, brödkrydda och mjöl. Blanda till en smidig deg. Låt jäsa 30 minuter under bakduk.

  4. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den och dela i fyra bitar. Forma runda bullar och platta ut dem till runda kakor, cirka 15 cm i diameter.

  5. Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper och nagga dem med en gaffel.

  6. Låt jäsa 30 minuter under bakduk.

  7. Sätt ugnen på 225 grader.

  8. Grädda kakorna mitt i ugnen cirka 12 minuter eller tills de är gyllenbruna.

ARTIKELN HANDLAR OM