Välj GI-smart på julbordet

Publicerad:
Uppdaterad:

Mat & Dryck

Undvik sockerfällorna – ät ost, skinka och nötter

Var matsmart Fällorna på julbordet är många för den som försöker hålla vikten – men det går att kryssa mellan dem.
Foto: Per Björn
Var matsmart Fällorna på julbordet är många för den som försöker hålla vikten – men det går att kryssa mellan dem.

Du har hållit höstlöftet om ett smalare liv och gått ner med hjälp av den populära GI-metoden. Nu står säsongens julbord dukade, överlastade med godsaker. Hur ska du och vågen klara alla frestelser?

Lugn! Aftonbladet visar de GI-smarta alternativen.

Adventsglögg hos chefen, julbord med kollegorna och luciakaffe på dagis. Julens frosserifest har bara börjat och det är 20 dagar kvar till julafton.

Men pepparkakskalasen behöver inte resultera i att midjemåttet sväller. Genom att tänka lite GI-smart, kan du välja de bästa och godaste läckerheterna och ändå slippa det årliga nyårslöftet: ”Måste, måste, måste gå ner tio kilo”.

Sötsuget minskar med GI

En av GI-metodens främsta fördelar är att den minskar suget efter sötsaker. Du har med andra ord lättare än i fjol att avstå från de allra värsta sockerfällorna. Dessutom lär många julbordsmakare uppmärksamma trenden och erbjuda GI-vänliga alternativ.

–?Jag tror att kockarna tänker till lite extra i år och skapar julbord med många valmöjligheter, säger Ulrika Davidsson, kostrådgivare och GI-expert. Hon driver ”The Diet Shop” i Stockholm i samarbete med GI-kocken Cathrine Schück. Företaget ger kurser, föreläsningar och rådgivning i Atkins-, GI-, och Montignacmetoderna.

En av julbordets största GI-fällor, enligt Ulrika, är den kokta potatisen.

– Ta ägghalvor istället, råder hon och föreslår rökt lax och matjessill framför den supersöta senapssillen och gravlaxen.

Glögg innehåller socker

Och hur ska en GI-entusiast klara decemberbjudningarnas främsta partydryck, den dundersockriga glöggen?

–?Glöggen är knivig, det finns inte en glögg som inte innehåller kopiösa mängder socker, säger Ulrika.

–?Är du bortbjuden på glöggfest, kan du antingen be om ett glas rödvin eller ta med din egen blandning: Glöggkryddat Yogi-te med osötad svartvinbärssaft.

Pepparkakorna är heller inget för den som håller GI-diet, men många adventsvärdar kommer att servera stiltonost, nötter och mörk choklad till glöggen i år, spår Ulrika.

– Alla ostar är helt okej att äta. Liksom mandeln och russinen, säger hon.

Njut av ägg, sill och skinka

Gör din egen GI-glögg!

Du behöver inte missa glöggfesten bara för att du äter smalt.

Läs mer:

Erika Scott

Publicerad: