Publicerad:
Uppdaterad:

Nu är smörgåstårtan trendig igen!

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Pepe Nilsson

Tapas och meze i all ära men det är travar av vitt formbröd, majonnäs, räkor och lax som får det att vattnas i munnen på oss svenskar.

Journalisten Ulf Elfving och kocken Stefan Bjur har skrivit en bok om den blågulaste av festrätter — smörgåstårtan.

Ulf Elfving.

Tre frågor till Ulf Elfving

Du skriver att du åt smörgåstårta under ett helt år när du gjorde radioprogrammet ”Skivstafetten” — märktes det inte på midjemåttet?

– Jag åt ju inte smörgåstårta varje dag, bara när vi hälsade på de familjer som skulle vara jury – men jo, några kilo gick jag upp. I boken har vi med några light-smörgåstårtor. Jag brukar inte var så förtjust i lättmajonnäs och sånt där men de här är riktigt goda.

Fick du hemgjorda eller köpe-smörgåstårtor?

– Hemgjorda till nästan 100 procent. Och det var olika varianter hela tiden, fyrkantiga, runda, ovala och och inte en fyllning var lik den andra. Folk är otroligt uppfinningsrika.

Någon favorit?

– Oj, vad svårt. Lax och räkor är ju vanligt och väldigt gott men jag gillar nog kött bättre egentligen??? Apropå smörgås så är ju snittar och kanapéer fantastiskt trevligt också.

Ulf Elfving

Maffia

Köksmästarkollegan Rocco Giuliano, som inspirerat till den här Italiendoftande tårtan, kommer från Sicilien. Och vad tänker du på när vi säger Sicilien? Att Rocco bor i Skövde sedan 30 år och känns ganska så svensk är en helt annan sak???

Foto: Pepe Nilsson

Vego-deli

Visst kan smörgåstårta vara modernt och trendigt. Den här kommer alla att gilla!

Foto: Pepe Nilsson

Klassisk smörgåstårta med lax och räkor

Foto: Pepe Nilsson

Laxbakelse

En rosa dröm! En smekning för gommen! Häll upp ett glas rosa champagne till och himlen ler mot dig!

Foto: Pepe Nilsson
Publicerad:
Publicerad: