Sebastian Gibrand om sitt silver i Kock-VM

”Vi ska på svenskfest”

avJon Hansson

Foto: Emil Andersson/Gastronomi Sverige
Från vänster: Tommy Myllymäki, Sebastian Gibrand, Gustav Leonhardt, Henrik Norström
Foto: Emil Andersson/Gastronomi Sverige
Från vänster: Tommy Myllymäki, Sebastian Gibrand, Gustav Leonhardt, Henrik Norström.

Grattis…

  • …Sebastian Gibrand som tillsammans med sin assistent Gustav Leonhardt tog silver i världens mest prestigefulla kocktävling, Bocuse d’Or, som avgjordes i Lyon i går.

– Tack så hemskt mycket!

  • Ni har lagat två superkomplicerade rätter – chartreuse (ett slags pudding) med grönsaker och skaldjur samt kalvrack med en massa tillbehör – på fem timmar och 35 minuter. Har allt gått enligt planerna?

– Vi har haft ett fantastiskt teamwork i gänget och levererat jättebra rätter. Men det är så klart blandade känslor så här precis efteråt. Man vill ju stå högst upp på pallen.

  • Någon specifik detalj som gjorde att ni missade guldet?

– Nej, ingen som jag direkt kan peka på. Vi saknade väl de sista procenten för att det skulle bli perfekt. Och det här är en bedömningssport… Men vi är absolut nöjda med silvret. Det är fantastiskt bra.

  • Det blev ju som ett skandinaviskt mästerskap till slut. Danske Kenneth Toft-Hansen etta, sedan du och så Norges Christian André trea. Hade ni någon koll på hur det gick för dem under tävlingen?

– Vi fick lite förvarning om att danskarna, som gick ut före oss, hade gjort väldigt bra ifrån sig men sedan måste du koncentrera sig helt på det du själv ska göra.

  • I tv-sändningen från finalen och prisutdelningen hörs de svenska supportrarna mest. Något ni märkte av?

– Absolut, ett stort stöd. De var bäst!

  • Och nu, dags att fira?

– Först blir det en officiell galamiddag och sedan ska vi på svenskfest och träffa våra närmaste.

  • Till sist, vad önskar du dig allra mest just nu?

– Att få stå högst upp på den där prispallen.

  • Fotnot: Det här var Danmarks andra seger i Bocuse d’Or. Första kom 2011 och även då tog Skandinavien storslam. Sveriges Tommy Myllymäki blev tvåa (i år är han Sebastian Gibrands coach) och Norge knep bronset.
    Sverige har en seger, Mathias Dahlgren vann 1997.

1 av 5 | Foto: Emil Andersson/Gastronomi Sverige
Från vänster: Tommy Myllymäki, Sebastian Gibrand, Gustav Leonhardt, Henrik Norström

Fakta

  • Namn: Sebastian Gibrand.

  • Ålder: 30.

  • Yrke: Frilansande kock, har tidigare arbetat på Oaxen Krog & slip och Studio

  • Frantzén. Har arbetat heltid med förberedelserna inför Bocuse d’Or sedan september 2017 då han vann den svenska uttagningen till Europafinalen.

  • Bor: Stockholm.

  • Aktuell: Tvåa i Bocuse d’Ors 17:e världsfinal tillsammans med sin commis/assistent Gustav Leonhardt.

Fakta: Topp 12

  • 1. Danmark

  • 2. Sverige

  • 3. Norge

  • 4. Finland

  • 5. Schweiz

  • 6. Frankrike

  • 7. Japan

  • 8. Belgien

  • 9. USA

  • 10. Storbritannien

  • 11. Island

  • 12. Ungern

Källa: Bocuse d'Or

ARTIKELN HANDLAR OM