Fyra fina fiskar från Möja

MAT & DRYCK

Skärgårds- kocken lagar sik, strömming och abborre

1 av 2 | Foto: Namn: Kristina Wikström Åbrandt. Ålder: 31. Bor: På Möja i Stockholms skärgård. Krog: Wikströms fisk på Möja. Bakgrund: Utbildad på trädgårdsskola. Började som kallskänka på samma ställe som hennes moster jobbade på, Konsum Matslussen i Stockholm. Öppnade Wikströms fisk på Möja 1990 tillsammans med mamma Inga-Lill och pappa Rune. Familj: Mats Åbrandt, jobbar i skärgårdsstiftelsen. Två barn, Pontus, 4, Matilda, 1. Dryckestips: Kall cider. Päron eller passionsfrukt. Gott i värmen.

Förr sålde familjen Wikström fisk över disk. Men kunderna satte sig i familjens trädgårdsmöbler för att äta upp den färskt fångade maten. Så skärgårdsfamiljen öppnade en restaurang.

I år har Wikströms fisk på Möja funnits i tolv år och har öppet året om. För att ta sig hit måste du ta Waxholmsbåten eller Cinderella. Och re-staurangen är populär, så du bör boka bord.

– Vi gör allt själva, säger Stina Wikström Åbrandt, ”dotter” i familjen. Hennes två barn, Matilda och Pontus, är sjunde generationen skärgårdsbor.

– Fisken fångar pappa. Mamma och jag tillagar den. Grönsakerna och kryddorna odlar vi. Alla recept är våra egna och vi utvecklar dem hela tiden. I stort sett allt utom citron och potatis är eget.

Vilken är din favoritfisk?

– Jag har många. Men sik går att göra så mycket med. Man kan citronmarinera den, smörsteka den eller varmröka den. Vi serverar den även bräckt och gravad.

Vad har du alltid i kylen?

– Mjölk. Crème fraiche och dijon-senap är också bra att alltid ha hemma eftersom man har dem i röror och

såser.

Din favoritkrydda?

– Alla örtkryddor. Just nu använder jag mycket citrontimjan. Den blommar så fint och luktar gott. Man kan använda den både till dekoration och krydda.

Vem lagade maten hemma hos er i går?

– Oj, jag jobbade tolv timmar i går, så barnen fick äta kokt torsk i restaurangen.

Stekt senapsströmming

1 person

Abborrfiléer med stekt lök

1 person

Citronmarinerad sik

1 person

Rökt sik med stuvad potatis

1 person

Ulrika Svensson