Bjud på brödpudding och vaniljkokta rabarber

Så gör du en god brödpudding på croissant med vaniljkokta rabarber

Foto: Lennart Weibull
Är brödpudding med rabarber den bästa desserten? Prova och njut.

avAftonbladet

MAT & DRYCK

Brödpudding gjord på croissant.
Detta är en av kocken Tina Nordströms favoriter. Serveras med vaniljkokta rabarber.

Brödpudding

Portioner: 4 portioner

Ingredienser:

  • 2 dl vispgrädde

  • 3 dl mjölk

  • 3 kvistar mynta

  • 100 g vit choklad

  • 25 g smör

  • 2 ägg + 3 äggulor

  • 80 g strösocker, ca 3⁄4 dl

  • 4–5 croissanter

Vaniljkokt rabarber:

  • 6 rabarberstjälkar

  • 4 dl vatten

  • 3 dl strösocker

  • 2 dl vitt vin

  • 1 citron, rivet skal och saft

  • 1 vaniljstång, delad på längden

Gör så här:

  1. Ansa, skölj och skär rabarbern på snedden i så tunna skivor som möjligt. Den behöver bara skalas om det är sensommar- eller höstrabarber.

  2. Koka upp vatten, socker, vin, citronskal, citronsaft och vaniljstång i en kastrull. Låt sedan sjuda i 3–5 minuter. Häll lagen över rabarbern och låt svalna övertäckt med plastfolie så att den mjuknar i den varma lagen.

  3. Värm ugnen till 200 grader.

  4. Koka upp grädde och mjölk med myntakvistarna och låt sjuda i 2–3 minuter på svag värme. Tillsätt chokladen i mindre bitar och låt den smälta i grädden. Smält smöret för sig.

  5. Vispa hela ägg, äggulor och socker vitt och fluffigt i en bunke. Sila ner gräddkoket i äggblandningen och rör runt med en visp.

  6. Dela varje croissant i 3–4 tjocka skivor. Lägg dem tätt intill varandra i en smord ugnsform och pensla dem lätt med smöret.

  7. Häll krämen över croissanterna och sätt in formen i ugnen. Grädda brödpuddingen i 15–20 minuter, tills krämen knappt har stannat. Ta ut och låt svalna något före servering.

  8. Servera brödpuddingen med rabarbern.

Recept ur ”Tinas kök” av Tina Nordström, Bonnier Fakta.