Eivors bullar

Nybakade kardemummabullar är så gott till kaffet.
Nybakade kardemummabullar är så gott till kaffet.

Bullar fyllda med kardemumma, smör och socker. Här har ni bullarnas bullar! Eivor Hansson är inte bara min farbrors fru. Hon är även bäst på att baka bullar! Dessa bullar är kända i socknen och folk betalar stora summor på kyrkans auktioner och på den årliga julmarknaden för att få med sig en påse med Eivors bullar hem, berättar Hela Sverige bakar-vinnaren Linda Hansson.

Ur boken Fika är livet (Bonnier fakta), recept Linda Hansson och foto Frida Wismar.

Eivors bullar

Antal: 40 bullar Tid: xx minuter

Ingredienser:

 • 5 dl mjölk
 • 50 g jäst för söta degar
 • 150 g rumsvarmt smör
 • 1 dl socker
 • ½ tsk salt
 • 2 tsk mortlad kardemumma
 • Ca 1,4 liter vetemjöl (800 g)

Fyllning:

150 g rumsvarmt smör

6 msk socker

3 tsk mortlad kardemumma

Pensling:

1 ägg

Pärlsocker

Gör så här:

 1. Sätt ugnen på 225 grader. Värm mjölken till 37 grader (fingervarm). Smula ner jästen i en degbunke, häll i mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smöret i klickar, sedan socker, salt och kardemumma.
 2. Häll i mjölet, men inte allt på en gång, spara lite till utbakningen. Arbeta degen kraftigt – ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand – tills den känns smidig.
 3. Jäs degen ca 30 minuter i bunken, täck med plastfolie och bakduk. Rör under tiden ihop ingredienserna till fyllningen så att den blir lätt att breda ut.
 4. Ta upp och knåda degen på lätt mjölat bakbord. Dela den i två delar och kavla ut den ena till en 4–5 mm tjock fyrkant. Bred ut hälften av fyllningen på halva fyrkanten och vik sedan den obredda delen över den bredda.
 5. Skär degen i 20 stycken 2 cm breda remsor. Dela varje remsa på längden, men bara nästan ända upp, så att det ser ut som en byxa. Håll i gylfen på byxan och snurra ihop byxbenen. Snurra nu ihop en knut runt fingrarna. Lägg gylf och nederdelen av byxan under knuten så att inga skarvar syns. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa i ca 40 minuter. Gör på samma sätt med den andra degbiten.
 6. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda dem mitt i ugnen i 5–10 minuter. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.
Publisert:

LÄS VIDARE