En thailändsk gryta med mycket grönsaker från  Zeina Mourtadas kokbok.
En thailändsk gryta med mycket grönsaker från Zeina Mourtadas kokbok.

Kaeng phet – röd currygryta med grönsaker

3,8 (59 röster)

Thailändsk currygryta – recept av Zeina Mourtada

Matsmarta onsdag

”Thailändsk gryta med massor av grönsaker. Vill du utesluta eller byta ut någon grönsak, går det förstås bra. I det här receptet är det viktigt att använda kokosmjölk av god kvalitet”, skriver Zeina Mourtada i sin kokbok, ”Zeinas green kitchen”, Bonnierfakta.

Thailändsk currygryta

  • Ingredienser

  • 800 g kokosmjölk
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 röd paprika
  • 2 morötter
  • 0.5 zucchini
  • 2 msk röd currypasta, vegansk
  • 100 g haricots verts, eller sockerärter (frysta eller färska)
  • 400 g bambuskott, konserverade
  • 400 g minimajs, konserverad
  • 2 tsk palmsocker, se nedan (kan bytas mot halva mängden strösocker)
  • 4 kaffir limeblad, se nedan
  • 1 lime, saften
  • 1 tsk salt
  • basilika, några kvistar, kan uteslutas
  • Servering

  • 4 portioner ris, kokt
  • färsk koriander
  • 1 dl jordnötter, grovhackade

Gör så här

Av: 

Aftonbladet

Zeinas green kitchen

Mourtada, Zeina

Zeinas green kitchen

269,00 kr

Läs mer

Till shoppen

Palmsocker

Socker med en lätt kolaton som används mycket i bland annat det thailändska köket. Kan ersättas med rörsocker.

Kaffir limeblad

Kryddblad som används mycket i det thailändska köket. Man hittar dem främst i livsmedelsbutiker som säljer produkter från Thailand. Finns som färska, torkade eller frysta

LÄS VIDARE

Zeinas gröna recept från hela världen

ÄMNEN I ARTIKELN

Matsmarta onsdag

Recept

Klimatsmart mat

Zeina Mourtada

Thailändsk mat

Huvudrätter

Grytor recept

MER OM GODARE

Zeinas gryta med smakrik jordnötssås

1 h 15 min

Thailändsk färsgryta

25 min

Zeina Mourtada och Paul Svensson släpper klimatsmart kokbok

”Kom utanför den där bubblan med tio rätter”

Recept som hjälper dig att matsmarta

Masoor dal – indisk linssoppa

45 min

Libanesisk moussaka – en av Zeinas favoriter

1 h 10 min

Zeinas tips till köttälskare som vill äta grönare

Panang loog chin nua – thai-köttbullar i jordnötssås

30 min

Grah – bönsoppa från Balkan

50 min

Snabbt, enkelt – och jättegott!

Mattrenden alla pratar om: Rester!

”Det är galet att köpa fina produkter och kasta hälften”

Pastawok på rester

25 min

Blomkålssteaks med ingefära och curry

15 min

Hur länge kan jag spara matrester?

Thailändsk mat när den är som godast

Tänk om, tänk nytt

Krämig pasta med ädelost

30 min

Kockarnas knep för att laga smartare mat

Fettuccine med tomatsås

35 min

Smaken är viktigare än ”snygga” grönsaker

Klimatsmart mat för ”Greta-generationen”

Värmande vego – Karoline Jönssons nya vegokokbok