Foto: ULRIKA EKBLOM
En thailändsk gryta med mycket grönsaker från Zeina Mourtadas kokbok.
Kaeng phet – röd currygryta med grönsaker
3,8 (49 röster)
Thailändsk currygryta – recept av Zeina Mourtada
”Thailändsk gryta med massor av grönsaker. Vill du utesluta eller byta ut någon grönsak, går det förstås bra. I det här receptet är det viktigt att använda kokosmjölk av god kvalitet”, skriver Zeina Mourtada i sin kokbok, ”Zeinas green kitchen”, Bonnierfakta.
Thailändsk currygryta
Ingredienser
- 800 g kokosmjölk
- 2 vitlöksklyftor
- 1 röd paprika
- 2 morötter
- 0.5 zucchini
- 2 msk röd currypasta, vegansk
- 100 g haricots verts, eller sockerärter (frysta eller färska)
- 400 g bambuskott, konserverade
- 400 g minimajs, konserverad
- 2 tsk palmsocker, se nedan (kan bytas mot halva mängden strösocker)
- 4 kaffir limeblad, se nedan
- 1 lime, saften
- 1 tsk salt
- basilika, några kvistar, kan uteslutas
Servering
- 4 portioner ris, kokt
- färsk koriander
- 1 dl jordnötter, grovhackade
Gör så här
Av: Aftonbladet
Laddar ...
Palmsocker
Socker med en lätt kolaton som används mycket i bland annat det thailändska köket. Kan ersättas med rörsocker.
Kaffir limeblad
Kryddblad som används mycket i det thailändska köket. Man hittar dem främst i livsmedelsbutiker som säljer produkter från Thailand. Finns som färska, torkade eller frysta
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM MAT & DRYCK
Masoor dal – indisk linssoppa
45 min
Libanesisk moussaka – en av Zeinas favoriter
1 h 10 min
Zeinas tips till köttälskare som vill äta grönare
Recept som hjälper dig att matsmarta
Kockarnas knep för att laga smartare mat
Så lagar stjärnkocken den smarta thaimaten
”Det är galet att köpa fina produkter och kasta hälften”
Kryddstekt blomkål
Så enkelt blir du en vardagsvegetarian
Thailändsk mat när den är som godast
Smaken är viktigare än ”snygga” grönsaker
Snabbt, enkelt – och jättegott!
Hon gör planetnyttig mat av ärtor
Mattrenden alla pratar om: Rester!
Häng med på näringsjakt med Food pharmacy
”Bakandet blev min väg in i det veganska köket”
Niklas Ekstedt: Det är en stor wow-upptäckt
Låt oss lämna slöseriet av mat till 10-talet
Kycklingburgare med thailändska smaker
30 min
Malin Mendels indiska mat
Fixa maten med en tunn plånbok
Sportstjärnorna om maten för att prestera på topp: Slår hål på myten
Smart, gott och oväntat – så kan du rädda maten
”Kom utanför den där bubblan med tio rätter”
Masoor dal – indisk linssoppa
45 min
Libanesisk moussaka – en av Zeinas favoriter
1 h 10 min
Zeinas tips till köttälskare som vill äta grönare
Recept som hjälper dig att matsmarta
Kockarnas knep för att laga smartare mat
Så lagar stjärnkocken den smarta thaimaten
”Det är galet att köpa fina produkter och kasta hälften”
Kryddstekt blomkål
Så enkelt blir du en vardagsvegetarian
Thailändsk mat när den är som godast
Smaken är viktigare än ”snygga” grönsaker
Snabbt, enkelt – och jättegott!
Hon gör planetnyttig mat av ärtor
Mattrenden alla pratar om: Rester!
Häng med på näringsjakt med Food pharmacy
”Bakandet blev min väg in i det veganska köket”
Niklas Ekstedt: Det är en stor wow-upptäckt
Låt oss lämna slöseriet av mat till 10-talet
Kycklingburgare med thailändska smaker
30 min