Årets kock-finalistens kycklingknep

Christian Sibergs knep: Ta av den vid 55 grader

Publicerad:
Uppdaterad:

Årets kock

Christian Siberg, 29, har aldrig tidigare varit med i Årets kock. Ändå räckte hans insats i kvalet till en finalplats.
Här ger han sina tips för hur du bäst grillar kyckling i sommar.

– Jag käkar det minst fyra gånger i veckan, säger han.

Blott 29 år gammal gör Christian Siberg debut i Årets kock – där han tog sig hela vägen till final.
Delar av startfältet i finalen har många finaler i bagaget, men bristen på rutin ser den unga kocken ändå inte som en nackdel.

– Så länge man lagar god mat och tror på det man lagar så tror jag inte att det har någon betydelse. Det kan vara en fördel mentalt att ha varit med tidigare, men annars är det den som lagar godast mat som vinner.

”Blev jättenervös”

Den mentala biten fick han smaka på redan i kvalet. Första dagen låg han efter sitt tidschema med tre och en halv minut, och stressade upp sig. Dag två gick det bättre och hans prestation räckte till en finalplats.

– Man vet ju inte hur det kommer att kännas i finalen. Så länge jag har koll på det jag gör och om allting går som planerat, kommer jag nog inte stressa upp mig.

Christian Sibergs tips - så får du kycklingen perfekt grillad
Foto: Årets kock
Christian Sibergs tips - så får du kycklingen perfekt grillad

”Käkar det fyra gånger i veckan”

När Christian Siberg fick i uppgift att komponera en rätt där grundråvaran var kyckling, föll valet på en hoisingrillad kycklingfilé.

– Jag käkar den rätten minst fyra gånger i veckan hemma, det är så himla gott och enkelt. Sen kör man en härlig sallad till det, säger han.

Du säger att man ska ”grilla kycklingen till perfektion”. Hur lyckas man med det?

– Jag har använt kycklinglårsfilen och det är så jäkla svårt att få torrt. Det är mycket mörare än vad bröstet är.

Tricket är att grilla till en bra yta på skinnsidan för att sedan kontrollera kycklingen med termometer. Runt 62 grader ska det vara, förklarar han.

– Bröstet är lite klurigare, där vill man gärna ha en hög temperatur på skinnsidan där också så att man får en krispip, fin yta, för att sen låta den gå på lägre temperatur.

Han fortsätter:

– Hade jag grillat ett kycklingbröst hade jag plockat av den på 55 grader, då vet jag att den kommer att gå upp till 60-65 grader när den får vila med eftervärme.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM GODARE