PRESENTERAS AV

Fylld rökig potatis

Foto: Ulf Huett
Fylld rökig potatis

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

En bakad potatis som gömmer en god, rökig bönröra under en smakrik potatiscrème och ett knaprigt lock. Ett väldigt gott tillbehör till grillade revbensspjäll. Recept ur kokboken Grilla mer av Per Ehrlund.

Fylld rökig potatis

Antal: 4 portioner Tid: 60 minuter

Ingredienser:

 • 4 stora bakade potatisar

 • 3 dl riven lagrad ost, gärna präst

 • 2 dl crème fraiche

 • 0,5 dl finhackad gräslök

 • 1 röd chili, finhackad

 • salt och nymalen svartpeppar

 • ca 4 dl böngryta

Gör så här:

 1. Gör böngrytan under tiden potatisen är i ugnen.

 2. Baka förslagsvis potatisarna på indirekt värme i grillen tillsammans med något  annat du ändå har på gång i grillen. Ta ut dem när de börjar bli mjuka, det tar cirka 40 minuter, beroende på storlek. 

 3. Skär av ett lock på varje potatis. Gröp sedan ur den bakade potatisen, lämna kvar ett ca 1 cm tjockt lager potatis. Lägg den urgröpta potatismassan i en skål. Salta potatislocket lite lätt på insidan. 

 4. Mosa ihop potatisen i skålen tillsammans med 2 dl riven ost, crème fraiche, gräslök och chili. Smaka av med salt och peppar. 

 5. Fyll den urgröpta potatisen med böngryta. Skeda på rikligt med potatisblandningen över bönfyllningen och kanten på potatisen. Toppa med resten av den rivna osten.

 6. Vid grillen: Tänd upp ett tändrör fyllt till 2/3 med briketter. När briketterna är klara häller du dem på varsin sida av grillen, indirekt värme i mitten alltså. 

 7. Stäm av värmen i grillen.

 8. Lägg potatisen i mitten, på indirekt värme. Lägg locken bredvid med skalsidan nedåt. Fördela rökflisen på de glödande briketterna. Stäng locket.

 9. När osten har smält och potatisen är genomvarm, efter ca 25 minuter, flyttar du över allt på direkt värme och grillar yta på botten av potatisen och kör grillränder på båda sidor av 

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept

Grillning