Citronkaka – syrlig, söt och saftig

Foto: Ulrika Pousette
Citronkaka

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Citronkaka – citron passar perfekt att smaksätta bakverk med. Den här sötsyrliga kakan blir extra lyxig med den goda glasyren. Recept ur Johanna Westmans nya bakbok ”Cookie rookie.

Citronkaka

Antal: cirka 12 bitar Tid: 45 minuter

Ingredienser:

  • smör

  • 2 matskedar mandelmjöl till formen

  • 225 gram rumsvarmt smör

  • 2 deciliter strösocker

  • 4 ägg

  • finrivet skal och saft från 1 citron

  • 2 deciliter mandelmjöl

  • 1 deciliter vetemjöl

Citronglasyr:

  • 1 deciliter strösocker

  • finrivet skal och saft från 1 citron

  • 0,5 matsked vatten

Gör så här:

  1. Smörj formen och bröa med mandelmjölet.

  2. Sätt ugnen på 160 grader.

  3. Vispa smör och socker med elvisp till en fluffig smet. Vispa ner ett ägg i taget i smeten. Riv i citronskal och pressa i citronsaft. Rör om. Vändförsiktigt i mandelmjöl och vetemjöl. Klicka smeten i formen.

  4. Grädda kakan i ugnen i cirka 45 minuter. Prova med provsticka eller tandpetare. Stickan ska komma torr ur kakan.

  5. Låt kakan svalna lite innan du välter upp den på ett stort fat.

  6. Koka upp socker, citronskal och saft och vatten till glasyren. Häll försiktigt glasyren över kakan. Låt svalna.

ARTIKELN HANDLAR OM