Det här gillar vi hemmakockar – län för län

Av: 

Nina Kindbro

Slowcooker, vassa knivar och brödrosten är favoriter i köket.
Slowcooker, vassa knivar och brödrosten är favoriter i köket.

Södermanland

Västgötarna önskar sig en slow cooker, värmlänningarna gillar sin brödrost och skåningarna lägger gärna mycket tid på att laga sin mat. Här är en lista över regionala skillnader mellan hemmakockar i Sverige.

Intresset för köket och matlagning är stort över hela landet men det finns också en hel del regionala variationer. Bagaren och kocken har undersökt hur intresset, trenderna och kunskaperna ser ut runt om i landet. Med några få undantag, kan man summera att intresse och engagemang för matlagning, köksredskap och att lyckas bland grytor och kastruller är störst söderut. Gotland, Halland, Kalmar, Södermanland är län som toppar listan.

Det här är speciellt för länsinvånarna i:

  • Stockholm – Design är viktigt för stockholmarna. Här trendar slowcooking.
  • Uppsala – Länet med störst andel som är ”Mycket intresserade av matlagning”.
  • Södermanland – Flitiga knivslipare, sju av tio slipar regelbundet.
  • Östergötland – ”Grytlänet”? Grytan en storfavorit bland redskapen som används.
  • Jönköping – Här är intresset svalare intresse, tre av tio säger sig vara ”ointresserade” av matlagning. Men kockkniv en stor önskeklapp till köket.
  • Kronoberg – Här värdesätts kaffemaskinen allra högst.
  • Kalmar – Höga ambitioner i köket – det är viktigt att vara en god kock.
  • Gotland – Stort matintresse. Slipar sina knivar ofta.
  • Blekinge – Det är viktigt att lyckas i köket i Blekinge. Designen är också viktig och de gillar att grilla.
  • Skåne – Designmedvetna. Matlagning får tag tid.
  • Halland – Matintresserade, designmedvetna och med höga ambitioner i köket.
  • Västra Götaland – Önskar sig en slowcooker.
  • Värmland – Gillar sin brödrost. Tycker att matlagningen får ta tid. Slowcooking är en stark trend.
  • Örebro – Kockkniven är favoritredskapet hemma.
  • Västmanland – Våffeljärnet är ett favoritredskap. Rawfood är trendigast.
  • Dalarna – Tycker det är viktigt att ta hand om maten. Vakuumförpackaren är populär här.
  • Gävleborg – Stort intresse för matlagning. Önskar sig helst en vakuumförpackare.
  • Västernorrland – Nöjda hemmakockar. Önskar sig en köksassistent.
  • Jämtland – Köttkvarnen är populär och slowcooking trendar här.
  • Västerbotten – Nöjdast i köket, sex av tio är nöjda med sig själv som kock.
  • Norrbotten – En bra kock-kniv och sous-vide står högst upp på önskelistan.

Så här gick undersökningen till

På uppdrag av Bagaren och Kocken har PFM research genomfört en undersökning bland allmänheten i Sverige. Via en webbpanel deltog 2 000 personer över hela landet och svarade på frågor om sina vanor och beteenden i köket. Undersökningen är statistiskt säkerställd och det stora antalet svar gör det möjligt att analysera svaren utifrån demografiska faktorer såsom kön och ålder. Även länsvisa jämförelser är möjliga. Fältundersökningen gjordes under december 2018.
Totalt har ett 30-tal frågor ställts för att kunna ta reda på inställningar, attityder och beteenden kring:

  • Den egna kunskapen och färdigheter i köket
  • Trender i köket
  • Redskap och hantering av redskap
  • Matlagningstrender

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "ABC" finns hos Nordic Nest – förhandsboka nu innan de tar slut!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Grilla som en kvinna – för klimatets skull

ÄMNEN I ARTIKELN

Södermanland

Örebro län

Skåne

Östergötland

Kronobergs län

Gotland

Jämtland

MER OM GODARE

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Proffsiga köksprylarna till hemmakocken

Vilken rätt tillhör ditt landskap?

White guide – 2019 års bästa restauranger

Eko-bonden: ’Finns inga veganska ekosystem’

Kristyrhus – vackra men ömtåliga skapelser

Hårt ifrågasatta men KOlossalt viktiga

Tillfälliga restauranger sommaren 2021

Kockens bästa recept med hjortron

Guide till krogar på Gotland i sommar

Tipsen när du ska beställa hämtmat – så gör du

Kan bli framtidens mat – ”en riktig delikatess”

Cronut, rumla och backlavasemla – årets semmelnyheter är här

Pia driver krog i friggebod – fullbokat till september

Kulinarisk guide: Upptäck Skånes smultronställen