Bildextra från finaldramat: Årets kock 2020

Av: 

Björn Lindahl

Jon Hansson

Årets kock 2020

De joggade igång med ett smak och doft-test kvällen före. Sedan var det full ös i köken för de åtta Årets kock-finalisterna under en hel lång dag där de skulle laga fyra rätter var.

Först på kvällen kunde Ludwig Tjörnemo från Stockholm koras till Årets kock 2020. 

Aftonbladets fotograf Björn Lindahl följde kockarna från start till mål.

Luqaz Ottosson brinner för hållbar matlagning. I alla fall vann han delmomentet där det gällde att göra en rätt av bröd som passerat bäst före-datum. Sammanlagt blev det en fjärdeplats.
Evige tvåan Ola Wallin (tog silver även 2019) gjorde gnocchi i deltävlingen ”Återvunnet bröd”.
Vit mössa, tatueringar, stor vass kniv. Jesper Jakobsson uppfyller grundkriterierna för hur en kock ska se ut. Skära rotsaker precist kan han också.
Låt tallrikarna blomma! Årets trend på finalen var ätbara blomster och blad. Prunkade på var och varannan tallrik.
Det får inte vara något dräll. Jesper Jakobsson och de andra kockarna putsar tallrikarna noga, noga innan det är dags att plinga på klockan för servering till juryn.
Vad i… Prins Carl Philip på plats i juryn när rätten på blåmusslor och kronärtskocka ska bedömas. Både han och kollegan Adam Dahlberg från restaurang Adam & Albin verkar ha vissa funderingar inför smakprovet. Juryordföranden Tommy Myllymäki har däremot tänkt färdigt och noterar i protokollet.
Kål och krasse var ett vinnande koncept. Årets kock 2020 Ludwig Tjörnemo lägger sin varma kaninrätt.
Gammalt bröd med pocherat ägg kan bli som ett litet konstverk. Och så trendiga ätbara blommor på toppen.s
Vem leder nu då? Programledarna Tareq Taylor och Tea Malmegård konstaterar att det är snorjämnt mellan vinnaren Ludwig Tjörnemo och tvåan Ola Wallin som ledde fram till att poängen för sista momentet delades ut.
En bra dag på jobbet. Ludwig Tjörnemo är Årets kock 2020. Han får guldmedalj om halsen, 250 000 på kontot och ett år med många spännande uppdrag.
Grattis, gubben! Tävlingsledaren Tom Sjöstedt är snabbt framme för en selfie med Årets kock-vinnaren Ludwig Tjörnemo. Råvaruansvarige Stefan Eriksson meddelar sig med omvärlden.
Prinsen och kingen. Carl Philip är Årets kock-tävlingens beskyddare och satt med i juryn.
Tvåan Ola Wallin har sjudit sina kronärtskockor, en nuförtiden ganska ovanlig råvara på krogen.– Vi valde skockor för att de är i säsong nu och passar så bra till den andra huvudråvaran i korgen, blåmusslor. Båda går bra ihop med vin, örter och lök. Men det är också en tekniskt trixig råvara, du ska ju få ut det delikata köttet inne i skockan. Så vi hoppas att den ska ge utslag i tävlingen, säger råvaruansvarige Stefan Eriksson, Året kock 2005.
En enda kanin ska räcka till sex portioner av en kall rätt och sex portioner av en varm. Marcus Bremdal plockar kött från ett bakben.
Var är publiken? På grund av Coronapandemin fick Årets kock-finalisterna tävla i ett ödsligt Globen Annex.
Lyxchips! Luqaz Ottosson friterar pommes soufflé till sina varma kaninrätt.
Såg ni? Victor Westerlind pratar ihop sig med kollegorna i metodjuryn, Peter Jelksäter och Malin Söderström. Här kan det vara poängavdrag på gång för slarv eller oordning.
Årets kock har en tydlig hållbarhetsprofil. Här ska utgånget bröd återvinnas till något läckrare än biogas.
Vinnaren Ludwig Tjörnemo grundlade segern med sina båda rätter på kanin där han fick högsta poäng.
Terrin på kanin. Om en enda ska räcka till sex kalla och sex varma portioner måste köttet drygas ut, bland annat med godsaker som pistagenötter.
Vad blir det till mat? Daniel Berlin, Sayan Isaksson och de andra i juryn väntar nyfiket.
”När det är svart är det klart!” skaldar metoddomare Peter Jelksäter när Jessie Sommarström grillar rullar med bland annat persilja och libbsticka. Hon var tyvärr senare tvungen att bryta tävlingen.
Jesper Jakobsson garnerar sina bottnar på kanin och anklever med björnbär, katareller och shiitakesvamp.
Tajt om tid är det också. Christian Siberg försöker snabbt få ett blad att ligga där han vill ha det.
Såsen är ju ändå det godaste. Årets vinnare Ludwig Tjörnemo fick till den i alla sina fyra rätter.
Snart vankas en rätt på återvunnet bröd. Juryn med prins Carl Philip i spetsen ställer upp för en lagbild.
Slöseri med bubbel och synd på Tea Malmegårds frisyr men Ludwig Tjörnemo blir så attans glad när han tar hem Årets kock-titeln.
Skockabottnarna är frilagda och glaserade. Tävlingens tvåa Ola Wallin spatlar på kaviar och snart ska bottnarna få sällskap av grillade och rökta blåmusslor.
Hur går det här då? Tv-konfrencieren och kocken Tareq Taylor kollar läget hos Henric Herbertsson när tävlingen precis rullat igång.

ANNONS EXTERN LÄNK

Proffskocken tipsar – viktigaste knivarna i köket!

Global

Publisert:

Aftonbladet

/

Mat & Dryck

/

Årets kock 2020

LÄS VIDARE

Ludwig Tjörnemo vann Årets kock 2020

ÄMNEN I ARTIKELN

Årets kock 2020

Prins Carl Philip

Tareq Taylor

Tommy Myllymäki

MER OM GODARE

Här är Sveriges bästa kock

Hemliga råvaror sätter press på kockarna

Tuffa kampen för att skapa den perfekta rätten

Årets kock bjuder på en hel julmeny – på EN tallrik

Vem blir Årets kock?

Så har du aldrig använt potatisskalaren förut

Vad krävs för att vinna Årets kock?

Här är alla finalister i Årets kock 2021

Luqaz Ottosson - tredje gången i Årets kock-final

Här är Årets rätt 2021: Swedish bowl!

Här ligger kändiskockarnas restauranger

Kockarna om att tävla i ”Kockarnas kamp”

Mattrenden alla pratar om: Rester!

”Jag fick rivstarta med att laga mat åt kungen”

Enkla tipset: Så smaksätter du oljan

Gör en örtpensel – ger extra krydda till maten

Kockens tips: Så tar du kryddorna till nästa nivå

Inlagd ramslökskapris: ”Svingott till grillat”

Här ger Gustav Leonhardt vilda tips

Tareq bytte mat – slapp värk och trötthet

Matvetesallad med ägg och tonfisk

30 min

Blodpudding med krispig kål och lingon

30 min

Gräddfilspannacotta med jordgubbar

20 min

6 matprofiler: ”Det här är mina 3 måsten i matkassen”