Kycklingfilé med rostat blomkålsmos

Av: Aftonbladet

Publicerad:
Uppdaterad:
Blir 3 x kål för mycket för din mage kan du byta blomkålsmoset mot mos på potatis eller andra rotfrukter.
Foto: SUSANNA BLÅVARG
Blir 3 x kål för mycket för din mage kan du byta blomkålsmoset mot mos på potatis eller andra rotfrukter.

Passa på att rosta lite extra blomkål och kyckling när du ändå är i farten, så har du rester till en sallad eller matlåda en annan dag.

Recept ur boken ”Eat Clean” (Tukan förlag). Text och recept Kristina Andersson.

Kycklingfilé med rostat blomkålsmos

Antal: 4 portioner

Ingredienser:

  • 1–1 ½ blomkålshuvud

  • 1 msk olivolja

  • 4 kycklingfiléer

  • 200 g färsk brysselkål

  • 1 broccolihuvud

  • 1–2 vitlöksklyftor

  • 1 msk smör

  • Saft av 1 citron

  • 1 dl mandelspån

  • Salt och peppar

Gör så här:

  1. Bryt blomkålshuvudet i bitar, lägg i en ugnsfast form och ringla över oljan. Ugnsrosta i 200 grader i 20–30 minuter.

  2. Bryn eventuellt först kycklingfiléerna lätt runtom i en stekpanna. Ugnsstek dem sedan i 150–175 grader i 20–30 minuter. Använd gärna stektermometer.

  3. Ansa och skär brysselkålen i klyftor. Skär broccolibuketterna i tunna skivor. Hacka vitlöken.

  4. Smält smöret i pannan och tillsätt vitlök, citron och kålen. Fräs tills kålen börjar mjukna. Tillsätt mandelspån och låt dem fräsa med de sista minuterna. Smaksätt med salt och peppar.

  5. Mixa den rostade blomkålen till ett mos. Tillsätt en klick smör och smaka av med salt och peppar.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM MAT & DRYCK