Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Åsa, Åslög

Liselottes 17 smarta må bra-tips

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-19

1. Ät ordentlig frukost, lunch och middag – och gärna mellanmål. Lasse, min man, brukade ta en snus och en kopp kaffe till frukost. Sedan vräkte han i sig till lunch eftersom han var så hungrig. Undra på att han fick ont i magen.

2. Ett välfyllt kylskåp underlättar. Det är enklare att improvisera när du har matvaror hemma. Det är inget fel med färdiga tomatsåser eller kokta bönor på burk. Bara att värma och servera. Frysta grönsaker är en annan bra grej att ha hemma.

3. Rör på dig varje dag, cykla, gå i trappor, lek med barnen och komplettera med ett par motionspass i veckan. 

4. Tänk så här varje gång du tar för dig av maten: låt en fjärdedel vara protein, det vill säga kyckling, kött, fisk eller vegetarisk motsvarighet. Fyll resten av tallriken med lika delar kolhydrater, till exempel potatis, ris eller pasta, och grönsaker.

5. Byt vitt bröd mot grovt och fullkorn. Var försiktig med vitt socker.

6. Använd lättprodukter men ta gärna en klick smör när det behövs för smaken – i såsen eller till de lättkokta grönsakerna.

7. Bacon verkar ju vara det mest onyttiga du kan stoppa i dig. Men det är samma som med smör. Det är gott och du kan äta det – men inte varje dag. Stek ditt bacon i mikron på hushållspapper, då rinner det mesta av fettet bort och det blir knaprigt och går att smula. En skiva räcker för att smaksätta en hel rätt.

8. Det finns många livsmedel nu för tiden med ”nyttiga” tillsatser och de skadar väl ingen men det är ju enklare att äta allsidigt i stället för specialbehandlad mat. Sedan finns det ämnen som folsyra och jod som är svåra att få i sig naturligt här i Sverige och då är förstås tillsatser bra.

9. Blåbär har blivit jättetrendigt och bär över huvud taget är nyttiga. Önskar att jag hade tid till att sylta och safta men jag brukar köpa frysta bär så här års och mixa med till exempel yoghurt till smoothies.

10. Fisk är bra mat – och det finns inget lättare att laga till. Bara att vända i pannan eller ugnsbaka. Använd gärna digital stektermometer. Jag brukar baka fisken på 150 grader i ugnen och ta ut när termometern visar en innertemperatur på cirka 58 grader. Du kan också ta ut fisken när köttet lossnar från benen.

11. Tips för vintertrötta tomater: halvera tomaterna och lägg dem med den skurna sidan upp på en plåt med bakplåtspapper. Krydda med flisad vitlök, färska örter, flingsalt, nymald peppar och en nypa socker. Droppa över lite olivolja och rosta i en eller flera timmar på låg värme, cirka 75–80 grader. Förvara tomaterna i en burk och täck med olivolja. Ät på pizza, i sallad eller på bröd. Underbart!

12. Mandlar, nötter och frön innehåller nyttigheter men har inte så lång hållbarhet så det är bra om de inte ligger och tar plats i ett skåp till nästa jul. Gör som jag – förvara alltid nötter och frön i frysen.

13. Puylinser hittar du i välsorterade matbutiker. De är fastare i konsistensen än de flesta linser och kokar inte sönder. Behöver ej blötläggas. En klar favorit!

14. Ha alltid en påse linser hemma. Röda kokar på max 10 minuter och behöver inte blötläggas. De passar bra till soppor och att dryga ut grytor eller köttfärssås med, eller laga en härlig linsröra att bre på bröd!

15. Choklad är humörhöjande, och innehåller ett endorfinliknande ämne. Satsa på en riktigt mörk choklad av god kvalitet där det räcker att äta en eller ett par bitar. Ät chokladen rumstempererad och låt den sakta smälta i munnen. 70 procents kakaohalt är den bästa. Högre halt blir lite för bittert.

16. När det är säsong och mangon har bra pris kan du skala den och skära i bitar och frysa in. Perfekt i smoothies.

17. Torkade fikon har högt innehåll av järn men är även rika på kalcium. Dessutom är det bra att äta fikon när magen strejkar. Ta för vana att äta ett par stycken varje morgon.