Skippers sanningar – bara bluff och båg

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: TV3
Snackar goja.

Får man verkligen påstå vad skit som helst i tv?

Det är i alla fall vad Anna Skipper i ”Du är vad du äter” gör i TV 3.

”Allt som sägs i programmet bygger på forskning och väl beprövade kunskaper”, skriver Anna Skipper på sin hemsida.

Mmhhmm? I flera program har Anna Skipper talat om faran med mikrovågsugnar och slängt ut dem ur köken. Vad är det då för forskning hon stöder sig på?

På hemsidan hänvisar hon till en artikel som heter ”The hidden hazards of microwave cooking”. Den är skriven av två personer som inte tycks ha några andra meriter än just den här artikeln som cirkulerar på jönsiga hemsidor, främst i USA.

Hela artikeln är full av osanningar (som att mikrovågsugnar skulle vara förbjudna i Ryssland), icke-existerande forskare (varken Bernard H Blanc eller Hans Ulrich Hertel har någonsin funnits på de uppgivna universiteten) eller rena gojan som att Kinsk (Polen) och Rajastan (Indien) skulle ligga i forna Sovjet.

Det är så urbota illa gjort att man undrar om inte hela artikeln är ett skämt. Men denna artikel anser alltså Anna Skipper är ”forskning” nog för att skrämma folk från att använda mikrovågsugnar.

Bannlysningen av mejeriprodukter försvarar Anna Skipper också med att hänvisa till den senaste forskningen. Den ”forskningen” består av två länkar. Dels till den rabiata mjölkmotståndaren Robert Cohens hemsida Not-Milk. Cohen har skrivit boken ”Mjölk – det dö dliga giftet”. Den andra länken går till en hemsida som heter No-Milk och som till största delen handlar om laktosintolerans.

Anna Skipper anbefaller också folk att ”långkoka” vatten – minst fem minuter – innan det ska drickas.

Varför då? frågade jag Svenskt Vatten. De hade ingen aning, faktiskt. Skulle man vara sjukligt rädd för bakterier i det extremt rena, svenska kranvattnet så kan man förvisso koka upp det. Men det finns ingen anledning och det händer definitivt ingenting ytterligare med vatten som fortsätter att koka. Är det det ”aggressiva och skadliga” kloret Anna vill ha bort på det sättet är hon verkligen ute och cyklar för man kan inte koka bort klor? Det tar man bort med lite askorbinsyra och inte den dravliga snäckskalsröran som hon propagerar ivrigt för.

Forskning och väl beprövade kunskaper. Jo, jävlar.

Bluff och båg, skulle jag vilja säga.

Ikväll...

Bu!

Hmm?

Läs mer:

Karin Ahlborg

Publicerad: