Vin till mat med saffran i?

MAT & DRYCK

Hej Ulrika och Camilla,

Tack för er utmärkta sida på AB.

Jag tycker mycket om recept med saffran i; både fisk- och kycklingrecept men känner mig osäker vad gäller valet av vin. Saffran har ju mycket och dominerande smak i sig.

Vad skulle ni rekommendera för viner i 60 – 80-kronorsklassen till fisk- resp. kycklingrätter med saffran?

Kanske det är så att öl är det allra lämpligast men själv tycker jag att vin gör det lite festligare.

Tack på förhand.

Mvh

Monica Eriksson

Svar:

Tack! Vad gäller vinval så passar det bra med ett smakrikt vitt vin med bra fruktkoncentration som tar hand om kryddorna på ett bra sätt.

Till fiskrätter kan vi rekommendera t ex Bodega Lurton Pinot Grigio från Argentina (nr 6193, 64 kr) eller Feudo Arancio Grillo från Italien (nr 15555, 67 kr).

Till kycklingrätter passar t ex Gobelsburger Grüner Veltliner från Österrike (nr 2775, 80 kr) eller La Gascogne par Alain Brumont Gros Manseng-Sauvignon från Frankrike (nr 2882, 73 kr).

Mer druvsötma får du i Torres Don Miguel Gewürztraminer-Riesling från Chile (nr 6055, 73 kr), vilket kan vara på sin plats till kryddstarka kycklingrätter.