Bästa vinerna till medelhavsmaten

MAT & DRYCK

Vinesperterna Ulrika Karlsson och Camilla Settlin tipsar om sina favoriter.

Les Romains chardonnay viognier, Frankrike, 5241, 66 kr

Yppigt och fyllt av tropiska frukter såsom aprikos och nektarin, därtill lätt blommighet. Läskande friskt till gröna rätter.

Passar till: Soup au pistou

Montepulciano d’Abruzzo bianchi, Italien, 7126, 60 kr

Läckert bärigt av svarta vinbär, bigarråer och lingon med lätt vaniljton. Pigg syra och god balans med inställsam avslutning.

Passar till: Ugnsstekt kotlettrad med rostad potatis

Campolieti ripasso, Italien, 6792, 79 kr

Trotjänare med komplex vaniljkryddig helhet fylld av körsbär, röda vinbär och läder. Smaken är spänstigt len med läcker avslutning.

Passar till: Potatisgnocchi med tomatsås

Torres Gran viña Sol chardonnay, Spanien, 2459, 70 kr

Ungdomligt och lättdrucket i publikvänlig stil. Doft och smak domineras av apelsin, melon och gula plommon. Prova till grönt!

Passar till: Tian – provensalsk grönsakslåda

Salice Salentino riserva, Italien, 7570, 63 kr

Syditalien i mogen stil. Karaktären är rödbärig med toner av nypon, söta körsbär och kanel. Därtill låg syra och mjuk strävhet. Bra köp!

Passar till: Pizza med rostade grönsaker

Asti Cinzano, Italien, 7711, 67 kr

Härligt friskt av blommor, päron och passionsfrukt. Smakrikedomen präglas av gröna frukter, aromatisk kryddighet och söta bär. Ett säkert kort!

Passar till: Marinerade jordgubbar med mandelmascarpone