Fössta tossdan i mass – så firas Smålands nationaldag

Foto: Mats Samuelsson
Duka fram massipantåtan och fila bort r:en – idag är det fössta tossdan i mass. Ingela Broqvist förbereder tårtor. Konditoriet i Växjö har fått in förhandsbeställningar inför högtidsdagen.

avBenjamin Ekroth

MAT & DRYCK

I dag är det ”fössta tossdan i mass”. Det firar smålänningarna givetvis med en prinsesstårta av ”massipan”.

– Det är ju roligt. Vi har skaffat en egen nationaldag i Småland, säger Susanne Broqvist på Broqvists konditori i Växjö.

Sedan några år har alltså smålänningarna fått en egen liten nationaldag. Egentligen är det inte dagen utan snarare den småländska dialekten som firas. Högtidsdagen började med en Facebook-sida som startades av några små­länningar i förskingringen. Att det blev just första mars kommer sig av att smålänningarna har svårt att uttala bokstaven ”r”. Och bokstavskombinationen ”rs” blir på de flesta håll i Sverige ett ”sch”-ljud. Så icke i Små­land. Där blir ”första torsdagen i mars” till ”fössta tossdan i mass”. Och det firas med ”massipantåta”. Allra helst en prinsesstårta.

”Blir inget ljud”

– Ett av de drag som kan finnas är att man inte kan uttala ”r”. Man skorrar inte och man har inte ”tungspets-r”. Det blir inte något riktigt ljud där, säger dialektologen Annika Karlholm på Institutet för folk och språk­­­minnen i Uppsala. Det blir alltså mer ett vokalljud än konsonanten ”r”. Samtidigt påpekar hon att det finns många olika småländska dialekter. Men hon är glad över att det firas.

– Det är något vi har uppmärksammat i flera år från Dialektarkivet. Det är bara roligt. Det är en kul sak när det blir stort med dialekter – att det är något man värnar om, säger Annika Karlholm.

Bakar prinsesstårtor

Att dagen firas med prinsesstårta är något som Broqvists konditori i Växjö tydligt märker av. Där har försäljningen ökat de senaste åren och de har tagit emot förhandsbeställningar inför högtidsdagen.

– Vi bakar extra prinsesstårtor. Även bakelser. Och sen lite roliga texter på dem då. Man skriver ju att det är ”fössta tossdan i mass” säger Susanne Broqvist. Vad tycker du om fenomenet?

– Det är ju roligt. Vi har skaffat en egen nationaldag i Småland, säger hon. Även i Jönköping är det fullt ös, enligt Jessica Sjölin på Malmborgs konditori.

– Vi har väl en 50 tårtor beställda. Men det väntas ju öka. Förra året var det runt 100 tårtor som vi gjorde, säger hon.

Hur firar du?

– Jag ska vara här och baka väldigt mycket tårtor. Vi får se om det slinker ner nån smakbit också, säger Jessica Sjölin.

Här är svenskarnas godisfavoriter 00:28
ARTIKELN HANDLAR OM