Rekordstor minskning av köttätandet

Av: 

Karin Holmberg

Köttätandet minskade med 2,6 procent under 2017.
Köttätandet minskade med 2,6 procent under 2017.

Jordbruksverket

Förra året minskade köttätandet i Sverige med 2,6 procent.
Det är den största minskningen sedan 1990, enligt Jordbruksverket.
– Det finns många orsaker till den minskade förbrukningen av kött, men vegotrenden, klimatdebatten, hälsoaspekter och etiska skäl är några saker som säkert spelat in säger Åsa Lannhard Öberg, jordbrukspolitisk utredare på Jordbruksverket.

Kött, kött, kött, under flera år ökade svenskarnas köttkonsumtion kraftigt varje år. Från 1990 till 2017 var ökningen hela 41 procent. Men de senaste åren har konsumtionen legat ganska stilla på 87,5 kilo kött per person och år.

Men inte längre. Under 2017 kan man se ett riktigt förändring i Jordbruksverkets rapport. Då sjönk köttkonsumtionen med 2,6 procent, vilket motsvarar 2,2 kilo per person jämfört med året innan. Det är den största minskningen sedan 1990.

Minskningen gäller alla köttslag bortsett från lamm som ökade med 0.1 kilo per person och år.

– Det är för tidigt att prata om ett trendbrott men om vi ser samma utveckling nästa år så kan vi börja prata om en riktigt trend, säger Åsa Lannhard Öberg.

Josefine Jonasson, Leg. Dietist, glädjs åt beskedet att vi äter mindre kött.

”Fantastiskt”

Josefine Jonasson är Legitimerad Dietist på Sundofine och hon tar emot beskedet, om att köttkonsumtionen minskat, med glädje.

– Det är väldigt bra att vi äter mindre kött. Framförallt är det bra att det sker en minskning av konsumtionen av rött kött som vi vet är dåligt för hälsan, säger Josefine Jonasson och fortsätter:

– Sen beror det såklart på vad vi äter istället men om det är så att fler nu faktiskt väljer ett vegetariskt alternativ så är det fantastiskt.

Fler väljer svenskt kött

Av det kött som vi äter så väljer allt fler att konsumera svenskt kött. Det gäller för alla köttslag förutom lamm. Nöt- och griskött ökade mest. Trots att priserna steg under året.

– Förtroendet för det svenska köttet är alltså högt idag, även om vi äter mindre kött totalt, säger Åsa Lannhard Öberg.

Fakta:

  • Den totala förbrukningen av kött i slaktad vikt var stabil kring 87,5 kg/capita mellan 2013-2016.
  • Under 2017 sjönk förbrukningen av kött med 2,2 kg eller 2,6 procent, vilket är den största årliga minskningen sedan 1990.
  • Vi åt mindre av alla köttslag utom lamm som ökade med 0,1 kg. Nötkött minskade mest med 1,1 kg, följt av griskött med 0,8 kg och matfågel med 0,4 kg.

Källa: Jordbruksverket

ANNONS

Skaffa världens smartaste trådlösa stek- och grilltermometer på Cervera och få perfekt resultat varje gång.

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Cake pops

ÄMNEN I ARTIKELN

Jordbruksverket