Laga lätt så slipper du stå vid spisen

Publicerad:
Uppdaterad:

Recept som ger dig tid över för att umgås med dina vänner

1 av 2 | Foto: Ur kokboken ”Mat för blå dagar”
Potatis-spett med salsa verde. Receptet hittar du längre ner på sidan.

H an är mest känd för att hålla sig i bakgrunden när Tina Nordström lagar mat i tv.

I nya kokboken ”Mat för blå dagar” är det likadant. Tomas Tengby låter medförfattaren Malin Söderström sköta käket.

Men hemma är det han som har kommandot vid spisen.

– Jo, jag sköter nog det mesta, säger han. Så här på sommaren blir det lite lättare grejer. Det är ju nu man ska ta vara på livet, träffa vänner och inte stå så mycket vid spisen.

Vad brukar du göra?

– Fisk är väldigt praktiskt och det är tacksamt att grönsakerna är som finast nu. Fixa en sallad eller servera dem lättkokta med lite smör.

Tomas har skrivit några kapitel om utprickning till sjöss, allemansrätten och konsten att spå i väder i ”Mat för blå dagar”.

I nästa bok kommer han att kliva fram och stå för recepten. Då handlar det om italiensk mat.

Har du något bra sommarmats-tips?

– Det är inget kul ämne, men man måste tänka på att råvarorna är mycket känsligare när det är varmt.

– Man ska inte ta ut det som ska tillagas för tidigt ur kylen och man ska vara extra försiktig med kyckling och fläskkött. Jag köper bara nymald köttfärs på sommaren. Annars ber man om problem. Matförgiftning är inte kul.

Recept ur Mat för blå dagar

Köksskolan: Grilla fisk på Tengbys vis

Jon Hansson

Publicerad: