Den giftiga maten från Kina

Mjölkskandalen i Kina är toppen av ett isberg.

Grönsaker inlagda i DDT, persikor i kaustiksoda och cancerogena färgämnen i räkor är några av de matskandaler som journalisten Zhou Qing avslöjat, skriver Svenska Dagbladet.

Melaminskandalen uppdagades i höstas när det giftiga ämnet hittades i pulvermjölk.

Flera barn dog av förgiftning och tusentals insjuknade.

Händelsen skakade omvärlden, men kan vara toppen av ett isberg.

I en intervju med Svenska Dagbladet berättar journalisten och författaren Zhou Qing om den skrämmande livsmedelshanteringen i Kina. I boken What kind of food har han avslöjat den maffialiknande verksamhet som styr industrin och de direkt giftiga ämnen som tillsätts i maten.

Qings avslöjanden

Grönsaker läggs in i bekämpningsmedlet DDT för att minska insektsskador. DDT användes förr som besprutningsmedel i Sverige, men förbjöds på grund av att det är cancerogent.

Grisar dopas med preparatet clenbuterol som ger snabb tillväxt men är direkt hälsovådligt för konsumenten.

Vita persikor läggs i kaustiksoda som ska fräta bort skalet.

Wenlingräkorna får sin aptitliga färg från ett förbjudet cancerogent ämne.

”Måste ställa krav ”

Kina producerar 80 procent av världens livsmedelstillsatser, säger journalisten och författaren Zhou Qing till Svenska Dagbladet. Även västerländska livsmedelsföretag har flyttat sin tillverkning dit eftersom det är billigt.

Enligt Zhou Qing tar de kinesiska politikerna inget initiativ till gransking av livsmedesleindustrin. Istället försöker man att mörka och lägga locket på.

– Omvärlden måste sätta press på systemet och kräva större öppenhet kring landets produktion av mat, säger han till SVD.

Publisert: