Jordgubbspaj med vit choklad
”Paj med stark smak av jordgubbssylt tillsammans med len vit choklad –det är en riktig måstepaj!”
10 portioner
250 g jordgubbar, färska eller frysta 2 ¼ dl syltsocker
Pajskal: 150 g margarin eller smör
3 ½ dl vetemjöl
½ dl strösocker
Fyllning:
3 dl vispgrädde
200 g vit choklad
2 ägg
Servering:
4 dl vispgrädde
1 ½ l färska jordgubbar
Finrivet skal från 1 lime
1 msk strösocker
Gör så här:
Dela jordgubbarna i skivor. Om du använder frysta, låt dem tina något innan du delar dem en gång.
Koka ihop jordgubbar och syltsocker på medelvärme i en kastrull, koka sylten i 5–10 minuter. Höj värmen efter en stund och rör hela tiden. Låt sylten kallna. Gör gärna sylten dagen innan så att den hinner kallna ordentligt.
Kör margarin eller smör, vetemjöl och socker i en matberedare. Låt degen vila kallt i 15 minuter. Kavla eller tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant som mäter 24 centimeter i diameter. Nagga med en gaffel. Låt pajskalet vila kallt i 30 minuter.
Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 225 grader i 10 minuter.
Värm grädden i en kastrull. Dela chokladen i bitar och rör ner den i grädden.
Vispa upp äggen i en bunke. Rör ner choklad- och gräddblandningen i äggen samtidigt som du vispar.
Bred ut jordgubbssylten i det förgräddade pajskalet. Häll på chokladoch gräddblandningen. Grädda pajen i mitten av ugnen i 175 grader i cirka 1 timme. Täck med aluminiumfolie om pajen får för mycket färg. Låt pajen kallna helt, gärna i kylskåp över natten.
Vispa grädden och bred den ovanpå. Dela jordgubbarna i halvor och lägg dem ovanpå. Blanda limeskal och socker och strö det ovanpå. Servera pajen kylskåpskall.
Recept från boken ”Pajer till vardags, fest och kafferep” av Kristina Eriksson, Semic.