Jordgubbspaj med vit choklad

Foto: Anna Clarén
Succé - paj med jordgubbar och len vit choklad.
MAT & DRYCK

Paj med stark smak av jordgubbssylt tillsammans med len vit choklad –det är en riktig måstepaj!”

10 portioner

250 g jordgubbar, färska eller frysta 2 ¼ dl syltsocker

Pajskal: 150 g margarin eller smör

3 ½ dl vetemjöl

½ dl strösocker

Fyllning:

3 dl vispgrädde

200 g vit choklad

2 ägg

Servering:

4 dl vispgrädde

1 ½ l färska jordgubbar

Finrivet skal från 1 lime

1 msk strösocker

Gör så här:

  1. Dela jordgubbarna i skivor. Om du använder frysta, låt dem tina något innan du delar dem en gång.

  2. Koka ihop jordgubbar och syltsocker på medelvärme i en kastrull, koka sylten i 5–10 minuter. Höj värmen efter en stund och rör hela tiden. Låt sylten kallna. Gör gärna sylten dagen innan så att den hinner kallna ordentligt.

  3. Kör margarin eller smör, vetemjöl och socker i en matberedare. Låt degen vila kallt i 15 minuter. Kavla eller tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant som mäter 24 centimeter i diameter. Nagga med en gaffel. Låt pajskalet vila kallt i 30 minuter.

  4. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 225 grader i 10 minuter.

  5. Värm grädden i en kastrull. Dela chokladen i bitar och rör ner den i grädden.

  6. Vispa upp äggen i en bunke. Rör ner choklad- och gräddblandningen i äggen samtidigt som du vispar.

  7. Bred ut jordgubbssylten i det förgräddade pajskalet. Häll på chokladoch gräddblandningen. Grädda pajen i mitten av ugnen i 175 grader i cirka 1 timme. Täck med aluminiumfolie om pajen får för mycket färg. Låt pajen kallna helt, gärna i kylskåp över natten.

  8. Vispa grädden och bred den ovanpå. Dela jordgubbarna i halvor och lägg dem ovanpå. Blanda limeskal och socker och strö det ovanpå. Servera pajen kylskåpskall.

Recept från boken ”Pajer till vardags, fest och kafferep” av Kristina Eriksson, Semic.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept

Jordgubbar

Midsommar