expand-left
helskärm Frasig friterad aubergin på tacosen. Foto: Lena Granefelt Friterad aubergin med kryddstekta kikärtor – taco style Friterad aubergin med kryddstekta kikärtor – fredagstacos i all ära, men till sist kan smakerna kännas lite för förutsägbara. Prova den här med friterad aubergin i stället, en solklar smakvinnare. Perfekt vego-alternativ för de som inte äter kött.
Recept ur boken ”Gröna linjen” (Ordfront förlag) av Alice Knutas och Linn Lundberg. Foto: Lena Granefelt.
Friterad aubergin med kryddstekta kikärtor – taco style clock 1 tim 20 min
1 portion 2 portioner 3 portioner 4 portioner 5 portioner 6 portioner 8 portioner 10 portioner 12 portioner
Friterad aubergine salt, efter smak 2 lime, skalet 2 msk mald svartpeppar 0.5 dl maizena 1 l frityrolja 1 aubergine 0.5 dl salt 1 l vatten Kryddstekta kikärtor salt, efter smak 0.5 msk mejram 1 msk spiskummin 1 msk kanel 2 msk neutral olja 1 burkar kikärtor Marinerad rödkål salt, efter smak 2 tsk socker 2 lime, saften 0.5 dl olivolja 0.25 rödkålshuvud Harissasås salt 1 tsk äppelcidervinäger 1 tsk strösocker 1 dl finkrossade tomater 1 tsk rökt paprikapulver 2 msk harissa 1 msk tomatpuré 1 msk neutral olja 2 vitlöksklyfta 1 gul lök Tahinisås salt 1.5 dl vatten 1 vitlöksklyfta, skalad 1 citron, saften 2 dl tahini (sesampasta) Till servering inlagd majrova, eller andra favorittillbehör tortillabröd Gör så här Börja med auberginen: Blanda samman vatten och salt till en lag (saltet ska smälta ut i vattnet). Skär auberginen i 1,5 cm tjocka kuber och lägg dem i saltlagen, låt dem ligga i minst en timme under en tallrik som pressar ner auberginen i lagen, den ska täckas helt. Skär rödkålen tunt och blanda med olja, limesaft, socker och salt. Låt marinera i minst 15 minuter. Häll därefter bort överflödig vätska.3 Mixa samman alla ingredienser till tahinisåsen med en stavmixer till en slät kräm. Smaka av med salt. Nu är det dags att göra harissasåsen. Hacka lök och vitlök fint och frös i en kastrull tillsammans med olja i några minuter tills den är helt mjuk. Ha i tomatpuré, harissa och parikapulver och stek i ytterligare någon minut. Sänk till medelhög värme och ha i de krossade tomaterna. Låt småputtra i minst 5 minuter. Smaka av såsen med socker, vinäger och slutligen salt. Låt svalna. Lyft upp auberginekuberna och låt rinna av på hushållspapper så att de blir så torra som möjligt. Värm upp frityroljan i en kastrull till 180 grader. Vänd auberginekuberna i Maizena och fritera i ca 5 minuter eller tills de fått rikligt med färg. Lyft över med hålslev på hushållspapper så att överflödigt fett torkas upp. Vänd upp den nyfriterade auberginen med mald svartpeppar, limezest och salt. Skölj kikärtorna och stek hårt, på hög värme, i en panna tillsammans med oljan och kryddorna. Servera nyfriterad aubergine, kryddstekta kikärtor och marinerad rödkål tillsammans med oljan och kryddorna. Servera nyfriterad aubergine, kryddstekta kikärtor och marinerad rödkål tillsammans med dina favorittillbehör i tortillabröd.