Revbensspjäll

Revbensspjäll recept: Så gör du de allra godaste

Foto: Stefan Mattsson
Revbensspjäll

avJon Hansson

MAT & DRYCK

Tänk om du var tvungen att välja – antingen bara revbensspjäll, köttbullar eller julskinka. Mitt val blir revbensspjäll. Utan tvekan. Här är ett av de bästa recepten.

Mustiga revbensspjäll med julmust

Portioner: 6–8, som del av ett julbord Förberedelsetid: 30 min Tillagningstid: 1h 10 min

Ingredienser:

 • 1,5 kg tjocka revbensspjäll

 • 2 lökar

 • 2 vitlöksklyftor

 • 3 cm färsk ingefära

 • 1,5 l julmust

 • 2 kanelstänger

 • 4 stjärnanis

 • Salt

Gör så här:

 1. Leta reda på en gryta med lock som rymmer spjället rätt tajt. Dela det i ett par bitar om det behövs för att det ska få plats. Lägg köttet i grytan och täck med vatten. Försök uppskatta ungefär hur mycket vatten som behövs – och kom ihåg noteringen. Ta upp, torka av spjället och häll bort vattnet.

 2. Skala och dela lökarna. Skala och hacka vitlöken grovt. Skala ingefäran och skär i rätt tjocka skivor.

 3. Häll julmusten i grytan men ta bara så mycket som krävs för att täcka spjället. (Det är här noteringen från vattentestet kommer till användning.) Så i med löken, vitlöken, ingefäran, kanelen och stjärnanisen. Smaka av med salt. Det behövs mer än man tror för att mustspadet ska få en liten sälta. Koka upp.

 4. Plums i med spjället när det börjar bubbla. Reglera värmen så att det sjuder under lock. Låt spjället gona sig i omkring 1 timme. Köttet ska nästan släppa från benen.

 5. Ta upp och låt rinna av. Grilla sedan på högsta värme i ugnen så att det får fin färg. Du kan göra det på direkten eller om en dag eller två.

 6. Koka gärna ihop allt eller en del av spadet till en trevlig sås. Du kan också använda det till en glaze som du penslar på köttet medan du grillar det.

Tips! Du kan också laga klart spjällen hela vägen i ugnen på 175 grader. Det tar något längre tid än om du förkokar dem. Pensla med glaze när de är klara och ge fin yta i 225 grader.

ARTIKELN HANDLAR OM

Julen 2018

Recept

Jul

Julmat