Här är Tinas favoriter till påskbuffén

Foto: Lennart Weibull
Gravad lax, lammstek - och ägg. Det finns på påskbordet hemma hos kocken Tina Nordström.

avNina Jakobson

MAT & DRYCK

Lammstek, äggjakt och härligt umgänge. Tina Nordström firar påsk i stugan i Härjedalen. Här bjuder hon på sina påskfavoriter till påskbuffén.
– Jag älskar ägg, det är fantastiskt gott!

Tinas påskbuffé:

Citronfromage – recept med färska bär
Gravad lax – recept med saffran och fänkål
Torskrygg – ingefärsgravad torskrecept och med koriander
Potatistortilla – det perfekta tilltugget
Vit omelett – med krämig äggula och rädisor
Hemgjord majonnäs – bästa receptet och tipsen om hur du räddar den om den skurit sig
Brödpudding – recept med vaniljkokta rabarber

Vad kan du inte vara utan på påskbordet?

– Jag har egentligen inget jag måste ha. För mig handlar påsken mer om det sociala än om det som dukas upp. När jag var liten var påsk mer som en söndagsmiddag och vi käkade lamm. Jag har ett lamm där hemma som jag kanske tar med mig till Härjedalen, även om älgarna kommer att fnysa åt det.

Hur tillreder du ditt lamm?

– I ugnen med massor av olivolja och örter! Och så gör jag någon rolig potatisrätt till det.

Och äggen då?

– Jag älskar ägg, det är fantastiskt gott! Men tänk på att inte göra dem med vänsterhanden. Många lägger alldeles för mycket tid på lammet som ju sköter sig helt själv i ugnen, i stället för att ge de enkla rätterna lite omtanke.

Vilka är dina bästa påskägg?

– Koka dem krämiga och dela i halvor. Spritsa över en egen majonnäs och riv citronskal över. Jag gillar de enkla greppen, men som faktiskt får den som smakar dem att lyfta blicken när de landar i munnen.

Tinas Kök, av Tina Nordström, Bonnier Fakta.

Vad har du mer för enkla grepp till påskbordet?

– Jag tycker att det är trevligast att ha en klar sill. Det är inte så monstersvårt att göra den själv, men det går förstås att köpa en färdig klar sill och pimpa den med örter och lite finhackad schalottenlök. Man behöver inte åka till månen.

Hur ska man tänka för att slippa stå vid spisen hela dagen?

Sill och ägg som förrätt. Sen har du lammet till varmrätt och så avslutar du med en god dessert.

Och om jag vill tänka nytt men ändå hålla lite på traditionerna?

– Blanda! Du kan göra en sallad med pärlgryn eller couscous till lammet. Gör den lite marockansk med kardemumma och kanel. Se också till att utnyttja värmen och smaken från lammet och lägg halverad fänkål och apelsiner under det. De blir ljuvliga när de får dra åt sig smaken från lammet. Eller så skiter du i Marocko och går mot Spanien och bjuder på en riktigt god tortilla med mycket ägg och stora bitar potatis. Gott!

  • Namn: Tina Nordström

  • Ålder: 45 år.

  • Gör: Kock, kokboksförfattare och programledare.

  • Familj: Man, två barn och hund.

  • Uppvuxen: I Helsingborg.

  • Aktuell: Som jurymedlem i Sveriges yngsta mästerkock, med premiär den 10 april i TV4.

ARTIKELN HANDLAR OM