Johan gör Sveriges bästa gin och tonic

avMadeleine Brohlin

Publicerad:
Uppdaterad:

Vann prestigefulla tävlingen – här är hans bästa tips

1 av 5 | Foto: Johan Skofteröd vann Sveriges bästa gin och tonic 2016.

Amatören Johan Skofteröd satte proffsen på plats när han tog hem ”Sveriges bästa gin och tonic 2016”.

Nu bjuder han på recepten till sina två segerdrinkar och knepen för att lyckas med gin och tonic.

– Det gäller att våga experimentera, säger han till Aftonbladet Mat & Vin.

Förra helgen avgjordes den prestigefulla tävlingen ”Sveriges bästa gin och tonic 2016”.

Nio finalister gjorde upp om titeln på Grand Escalier i Stockholm.

Vinnaren: Stockholmsbon och amatören Johan Skofteröd som satte proffsen på plats med sina två drinkar; ”Under äppelträdet” och ”På myren”.

– Det känns enormt skoj att jag vann. Framförallt var det en otroligt välplanerad och rolig tävling med fantastiskt skickliga finalister. Sen är det ju lite extra kul att som amatör vinna med tanke på att så många proffesionella bartenders ställde upp, berättar han.  

Hur kommer det sig att du är med och tävlar?

– Jag fick kännedom om tävlingen från en vän och bestämde mig för att delta eftersom jag är väldigt intresserad av att laborera med smaker inom både mat och dryck. Jag såg det som en kul grej men visste samtidigt att receptet på bidraget jag kvalade med "På myren" är bra, att drinken är mycket uppskattad av alla som testat och att den ser stilig ut. Så  jag hoppades så klart på att kvalificera mig till finalen och det gick ju bra.

Varför tror du att du vann?

– Till att börja med tycker jag att juryns motivering var väldigt fin.

– Jag hade skoj och blev ordentligt påhejjad av mina vänner och min fru i publiken.

Jag tror att mitt tema "skogens skafferi - storstadspuls möter naturen" framgick tydligt. Jag bor själv på Östermalm, men har en kort promenad till Lill-Jansskogen där jag plockar mina granskott och harsyran. Stockholm är ju fantastiskt på det sättet, att man har naturen runt hörnet. Det känns även som att lite ovanligare ingredienser från skogen i mat och dryck ligger i tiden. Men framförallt hoppas jag att det var för att de är väldigt goda.

Berätta lite mer om dina två drinkar? När passar de att dricka?

– "På myren" är en hyllning till min fru och hennes landskap, Norrbotten.  Den smakar hjortron och skog och så finns det tydlig smak av enbär från ginen som i den GT:n är av märket Plymouth. När man dricker den känns det som att man står på en daggstänkt norrlandsmyr en tidig sommarmorgon. Den har en viss sötma men är samtidigt robust. Den kan aldrig bli fel, men passar särskilt bra till vilt.

– "Under äppelträdet" är fräsch, syrlig och har tydliga äppeltoner. Den passar perfekt en varm sommarkväll. Den tillkom när jag satt under ett äppelträd på ett trädgårdskafé och åt äppelpaj. Under trädet fanns en massa harsyra. Schweppes rosépppartonic ger en trevlig pepprighet. I denna använder jag Martin Millers Gin som är gjord på isländskt vatten, säger han.

Här under får du Johans drinkrecept.

Johans två vinnardrinkar

Under äppelträdet

Foto: Drinken under äppelträdet.

Ingredienser:

Schweppes Premium Mixers Rosépeppar

5 cl gin

7­-8 blad harsyra

3 droppar äppelextrakt

Tre tunna äppelskivor

Gör så här:

Fyll ett smalt highballglas med is. Rör om isen med en sked för att kyla glaset. Krama harsyra försiktigt i ena handflatan, smäll till den med andra handen. Töm drinkglaset på is och lägg harsyran i botten. Häll i gin och tre droppar äppelextrakt (använd med fördel en pipett) och lägg i två isbitar. Håll för glaset med en servett och rör skeden upp och ned i botten så att isbitarna slår mot harsyran några gånger.

Fyll upp med Schweppes Premium Mixers Rosépeppar. Skiva tre äppelskivor tunt och lägg i glaset. Dra den tredje äppelskivan runt glaskanten.

På myren

Foto: Drinken ”På myren”.

Ingredienser:

Schweppes Indian Tonic

5 cl gin

1cl hjortronlikör

1 tsk granskottssirap

Grankvist

Hjortron

Isbitar

Gör så här:

Fyll ett kupglas på fot med is. Rör om isen med en sked för att kyla glaset. Blanda gin, hjortronlikör och granskottssirap i ett blandglas. Rör om med sked tillsammans med ett par isbitar. Häll av eventuellt smält­ vatten från isen i drinkglaset och fyll på med is så att det är helt fullt. Häll över drinkblandningen från blandglaset till drinkglaset. Fyll upp med tre gånger så mycket Schweppes Indian Tonic som gin. Garnera med en grankvist och några hjortron. Granskottssirap är enkelt att göra själv, men går även att hitta i väl­sorterade livsmedelsbutiker.

Har du ett bra recept? – dela det med oss

Sitter du inne på ett helt galet gott recept?

Låt alla läsare på Mat & Vin få ta del av dina kunskaper.

Varje vecka har vi ett nytt tema för att ni läsare ska få synas. Denna vecka: Ditt bästa tacos-recept.

Maila recept och bilder hit.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Gin

MER OM MAT & DRYCK