Vegansk snabbmat – enkelt och jättegott

Foto: Fabian Björnstjerna
Vegansk snabbmat: enkelt och jättegott
MAT & DRYCK

Sebastian Schauermann brinner för att vi skall äta mer grönsaker och våga prova att laga vegansk comfort food på ett snabbt och enkelt sätt.

– Jag vill att den här ska vara en ögonöppnare på folk. Det här är både snabbmat och snabblagat. Maten går väldigt fort att laga och det mesta i recepten finns hemma i skafferiet, säger Sebastian Schauermann, kock och kokboksförfattare med boken ”Vegansk snabbmat – streetfood för alla”. Sebastian driver också fyra restauranger i Stockholm som serverar veganska snabbmat.

– Jag är inte vegan själv men mina barn har varit veganer men nu går vi mer och mer mot helt vegansk kost. Förut gjorde jag olika veganska rätter och stekte sedan på en bit fisk eller kyckling. Nu är det kanske veganskt till nittio procent men jag vill inte vara någon absolutist, jag är kock och jag vill kunna smaka på allt.

Foto: NAINA HELEN WIGDAHL JÅMA
Sebastian Schauermann med sin nya kokbok ”Vegansk snabbmat – streetfood för alla”.

Kikärtsmjöl är en perfekt råvara om du vill tillföra lite mer protein. Det håller dessutom ihop väldigt bra när du till exempel ska fritera något. Blandar du kikärtsmjöl och vatten så kan du göra pannkakor. Miso som är en sojabönspasta är också en riktigt bra proteinkälla.

– Min mat behöver inte se ”pretty” ut, det ska se hemlagat ut, för mig ser det godast ut. Är det allt för fyrkantigt och stilistiskt då tröttnar jag, säger Sebastian Schauermann.

Sebastian vill också att hans matlagning ska vara utbildande och att folk ska upptäcka nya råvaror och ingredienser att använda.

Här är tre härliga recept ur Sebastian Schauermanns nya kokbok.

Foto: Fabian Björnstjerna
Enkelt och gott – rostad broccoli & potatis

Rostad broccoli & potatis

Tillagningstid: 30 min, 200 °C

Ett sådant här recept kan te sig nästan banalt. Men det geniala ligger ofta i det enkla. Ibland kan det vara bra att påminna sig själv om det. Experimentera gärna med andra grönsaker!

Ingredienser

  • 400 g skivad potatis

  • 1 msk sesamolja

  • 300 g sparrisbroccoli i bitar

  • 1 msk sesamfrön

  • 1 dl sweet sesame-sås (se nedan)

  1. Sätt ugnen på 200 °C. Lägg potatisen på en ugnsplåt med sesamolja och rosta den i 20 minuter.

  2. Släng in den delade broccolin och fortsätt rosta i 10 minuter.

  3. Ta ut plåten ur ugnen, strö över sesamfröna och rör om. På så sätt blir fröna lätt rostade av eftervärmen.

  4. Lägg upp grönsakerna på ett fat och ringla över sweet sesame-sås.

Tips: Använd alltid bakplåtspapper på plåten när du rostar eller gräddar saker i ugnen. Då blir rengöringen enklare.

Sweet sesame-sås

  • 1 msk sesamfrön

  • 2 dl ljus soja

  • 3 msk tahini

  • 2 msk ljummet vatten

  • 1 msk ljus sirap

  • 1 pressad citron

  • 1 riven vitlöksklyfta

Gör så här:

  1. Rosta sesamfröna i en torr stekpanna på medelvärme. Passa så att de inte bränns, rör runt då och då. Låt dem rosta tills de börjar få lite färg och börjar dofta. Häll över dem på en tallrik och låt dem svalna.

  2. Lägg alla ingredienser i en bunke och vispa ihop dem till en jämn sås.

Foto: Fabian Björnstjerna
Kimchi­fritters blir en riktig smakexplosion.

Kimchi­fritters

Tillagningstid: 20 min, ugn 200 °C

Alla jag har bjudit den här rätten på har blivit helt kära, och jag kan förstå varför. Om man blandar allt gott man vet så kan det ju inte bli fel, eller hur? Inspirationen kommer från två koreanska motsvarigheter: pajeon, en koreansk pannkaka med mycket gräslök och en söt dippsås, och kimchijeon, en pannkaka gjord på kimchi. De två ihop tillsammans med lite sötpotatis och kikärtsmjöl (istället för ägg) blir helt enkelt krispiga och helt oemotståndliga fritters. Om du vill göra det hela lite mer matigt kan du servera lite kokt ris, någon sallad och någon pickles till.

Ingredienser

  • 200 g riven sötpotatis

  • 100 g hackad kimchi

  • 3 msk kikärtsmjöl

  • 2 tsk maizena

  • 1 tsk vit miso

  • 2 + 2 skivade salladslökar

  • 1 tsk sesamolja

  • salt

  • rapsolja att steka i

Dipp:

  • 1 tsk sesamfrön

  • 2 dl ssämsås (se nedan)

  • 2 msk plommonsirap eller ljus sirap

  • 1 msk ljus soja

  • 1 msk pressad citron

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 °C. Blanda sötpotatis, kimchi, kikärtsmjöl, maizena, miso, 2 av salladslökarna och sesamolja i en bunke. Smaka av med salt och låt smeten vila i 10 minuter innan du börjar steka.

  2. Rosta sesamfröna i en torr ­stekpanna på medelvärme. Passa så att de inte bränns, rör runt då och då. Låt dem rosta tills de börjar få lite färg och doftar. Häll över dem på en tallrik och låt dem svalna.

  3. Dipp: Blanda frön med ssämsås, sirap, soja och citronsaft i en skål.

  4. Klicka ut smeten i matskedsstora högar i en stekpanna med mycket olja på näst högsta värmen. Forma snabbt smeten till önskad form. Vänd plättarna när de fått en jämn och krispig yta.

  5. Lägg upp samtliga fritters på en plåt med bakplåtspapper och pensla lite av dippen på varje. Kör in plåten i ugnen i 5 minuter för att få en skön glaze på dem.

  6. Ta ut, strö på resten av salladslöken och servera med extra dipp.

Tips: Du kan göra fritters av i princip alla möjliga slags grönsaker – det blir alltid gott. Riv eller hacka grönsakerna och blanda med en mjölbaserad smet. Vilket mjöl du använder är upp till dig, men kikärtsmjöl binder bra och ger dessutom extra protein. Stek i rikligt med olja för att få den där krispiga, nästan friterade, ytan.

Ssämsås

Ingredienser

  • 1 dl gochujangpasta

  • 3 msk ljus sirap

  • 2 msk sesamolja

  • 1 dl kallt vatten

  • 2 msk risvinäger

  • 2 msk mörk misopasta

  • 1 msk ljus soja

Gör så här

  1. Rör ihop alla ingredienser i en skål till en slät sås.

Foto: Fabian Björnstjerna
Vegansk efterrätt – Strawberry »no cheesecake« chimichanga

Strawberry »no cheesecake« chimichanga

Tillagningstid: 10 min

Det här var den absolut första veganska desserten jag kom på. Förmodligen är det också min bästa – ur många aspekter, men framför allt för att den går så fort att göra och för att så många gillar den! Chimichanga är en friterad burrito som man kan fylla med vad som helst, oftast klassiska texmex-ingredienser. Det är inte lika vanligt att man gör söta.

Ingredienser

  • 8 msk havrefraiche

  • 1 msk råsocker

  • 8 vetetortillabröd (ca 20 cm i diameter)

  • 8 skivade jordgubbar

  • 8 myntablad

  • strösocker och kanel att rulla i

  • 1 lime i klyftor

  • frityrolja

  • tandpetare

Gör så här:

  1. Häll 5 cm frityrolja i en hög kastrull och sätt på den på högsta värme. Mät oljans temperatur med en termometer och vänta tills den når 180–190 °C innan du friterar (se tips angående fritering på s. 119).

  2. Blanda havrefraiche och råsocker och smeta ut 1 msk av blandningen på varje tortilla. Lägg också 1 skivad jordgubbe och 1 myntablad på varje.

  3. Vik in kanterna på tortillan och rulla ihop den. Fäst änden med en tand­petare så att rullen inte öppnar sig.

  4. Blanda lika delar socker och kanel på ett fat.

  5. Fritera chimichangan tills den fått fin färg, plocka upp den med en hålslev och rulla den direkt i kanelsockret.

  6. Låt chimichangan svalna lite så att du inte bränner dig när du tar bort tand­petaren.

  7. Dela varje rulle och servera med lite pressad lime.

Tips: Gör lite fler chimichanga än vad som kommer att gå åt och frys in dem råa. Då är det bara att ta fram dem senare och fritera direkt från frysen. De blir då varma på utsidan och nästan som glass inuti.

Tips

  • Riv vitlöken med zest-järnet. Vitlökspressen ger vitlöken en konstig besk smak.

  • Välj lite hårdare mango, den är lättare att hantera och passar bra i asiatisk matlagning.

  • Ha alltid färdigkokta bönor hemma så går det fort att laga mat.

  • Spara spadet som kikärtorna ligger i, det kan användas i stället för ägg.

ARTIKELN HANDLAR OM