Silviakaka –baka ljuvligt goda kakan i långpanna

4,4 (28 röster)
Foto: Nina Kindbro
Silviakaka – enkel och snabb kaka med smörkräm.

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Silviakaka – fluffig sockerkaka med mjuk, vaniljdoftande smörkräm toppad med kokosflingor. Den här kakan är perfekt att baka i långpanna eftersom den blir ännu godare dagen efter.

Silviakaka

Antal: 1 långpanna Förberedelsetid: 10 minuter Tillagningstid: 25 minuter

Ingredienser

  • 3 ägg

  • 3 dl socker

  • 3 dl vetemjöl

  • 2,5 tsk bakpulver

  • 1,5 dl kallt vatten

Kräm

  • 150 gram smör

  • 1,5 dl socker

  • 2,5 tsk vaniljsocker

  • 2 äggulor

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda i det kalla vattnet.

  3. Blanda mjöl och bakpulver och vänd försiktigt ned i äggsmeten så inte fluffet försvinner.

  4. Klä en långpanna med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 15 minuter. 

  5. Låt kakan svalna

  6. Smält smöret i en kastrull, häll i socker och vaniljsocker och rör runt så allt smälter.

  7. Ta kastrullen från plattan och låt svalna lite. Vispa ner en äggula i taget. Ställ tillbaka kastrullen på plattan på medelvärme och värm under vispning tills såsen tjocknar. Den får inte koka, då koagulerar äggulorna.

  8. Låt krämen svalna men inte bli kall och bred ut den över kakan och strö på kokos.

ARTIKELN HANDLAR OM