Gulaschsoppa – värmande och gott

Så gör du en klassisk gulaschsoppa – mustig och värmande

Foto: Stefan Mattsson
Värmande gulaschsoppa.

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Gulaschsoppa värmer och mättar och har riktigt härliga mustiga smaker. En perfekt soppa till lunch när vinterns alla aktiviteter fyller dagen. Här är ett klassiskt recept, har du bråttom använder du köttfärs i stället.

Portioner: 4 Förberedelsetid: 10 minuter Tillagningstid: cirka 60 minuter

Ingredienser

  • 400 g högrev, nötkött, t ex fransyska eller ryggbiff. (Använd köttfärs om du har ont om tid.)

  • 2 msk olja

  • salt

  • 2 st gula lökar

  • 2 st röda paprikor

  • 1 st vitlöksklyftaor

  • 0,5 tsk spiskummin

  • 3 msk tomatpuré

  • 0,5–1 krm cayennepeppar

  • 1 l vatten

  • 2 tärningar oxbuljong

  • 4 st potatisar

  • peppar

  • gott bröd

Gör så här

  1. Putsa bort senor och hinnor och skär köttet i små tärningar. Bryn köttet i en gryta i olja, salta och peppra lite lätt.

  2. Finhacka löken och skär paprikan i små bitar och lägg det i stekpannan.

  3. Mortla vitlök och kummin, blanda i tomatpurén och cayennepeppar.

  4. Lägg kryddblandningen i grytan.

  5. Lös upp buljongtärningarna i kokande vatten. Häll hälften av buljongen i grytan och sjud soppan under lock i 20 minuter.

  6. Skala och dela potatisen i grova bitar. Tillsätt potatisen och resten av buljongen och koka under lock i ytterligare 30 minuter. Smaka av med salt och peppar.

  7. Servera soppan med ett rustikt, gärna hembakat, bröd.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept

Soppa