Roy Fares om sin kanelbullesemla: ”Det här är riktigt gott”

Kanelbulle med mandelmassa och grädde i mitten

Foto: TV 4, Magnus Sandberg
Testa Roy Fares kanelbullesemla på Kanelbullens dag.
MAT & DRYCK

Kanelbullar i all ära, men ibland kan de kännas lite torra. Då kan man göra som Roy Fares, omvandla den till en semla med grädde och mandelmassa i mitten.

Kanelbullens dag närmar sig och vi är många som ser fram emot att sätta tänderna i en varm, mjuk kanelbulle. Men kan de bli lite bättre ändå? Testa Roy Fares kanelbullesemla, gräddig och god.

– Det här är ju gott, riktigt gott to be honest, säger Roy Fares.

Foto: TV 4
Kanel, mandelmassa och grädde, det kan inte gå fel.

Du behöver

Vetedeg

  • 30 g jäst för söta degar

  • 200 g mjölk, 3 % (ca 2 dl)

  • 480 g vetemjöl (ca 8 dl)

  • 55 g ägg (ca 1)

  • 3 g salt (ca 0,5 tsk)

  • 5 g malen kardemumma (ca 1 msk)

  • 100 g smör, rumstempererat

  • 90 g strösocker (1 dl)

Fyllning

  • 150 farinsocker strö (2 dl)

  • 100 g smör

  • 2,5 msk kanel

Mandelfyllning

  • 500 g mandelmassa

  • 50 g mandelmjöl (ca 1 dl)

  • 50 g hackad mandel (ca 0,5 dl)

  • 5 g kardemumma (ca 1 msk)

  • 20 g vaniljsocker (ca 2,5 msk)

  • 90 g florsocker (ca 1,5 dl)

  • 150 g mjölk (ca 1,5 dl)

Servering

  • 1 l grädde

Gör så här

  1. Kanelbullar
    Smula jästen i en bunke, värm mjölken till fingertemperatur, slå över jästen och blanda runt. Lägg i resterande ingredienser utom smöret. Blanda ihop degen långsamt med degkrok.

  2. När degen gått ihop kan du öka tempot lite och tillsätta lite i taget av smöret. Kör degen 10 minuter i maskin tills den bildat gluten och känns elastisk, glansig och fin på ytan. Lägg degen på ett mjölat bord och låt vila 20–30 minuter.

  3. Kavla ut degen så den är ungefär 3 millimeter tjock, stryk på ett lager med smör, strö över farinsocker och kanel. Rulla ihop till rulle och dela degen i 15 lika stora bitar och låt jäsa minst 90 min under plastfolie.

  4. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft. Pensla bullarna med ägg och strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter, ta ut och låt svalna helt.

  5. Mandelfyllning
    Blanda alla ingredienser förutom mjölken och den hackad mandel till en massa. Blanda sedan i lite av mjölken i taget. Blanda väl tills du har en fin fyllning som inte är för lös. Blanda ner den hackade mandeln.

  6. Montering
    Vispa grädden. Dela bullen på mitten. Spritsa önskad mängd mandelfyllning på den undre delen. Toppa med vispad grädde och på med locket. Pudra eventuellt lite florsocker över.

ARTIKELN HANDLAR OM

Roy Fares

Bakning

Recept